Hapishanede Mahkumlar Oyun Oynar mı?

Hepimizin evlerinde mahkum olduğu bugünlerde, yıllardır mahkum olanlar ne yapıyor acaba?

Günlerdir isteyerek ya da istemeyerek bir çoğumuz evlerimize kapanmış durumdayız. Oyuncular olarak hali hazırda evde vakit geçirmeyi seven insanlar bile olsak sokağın tadı bir başka. Evde sıkışıp yalnızca oyun oynamak çok hoşumuza gidiyor olabilir. Ancak yıllarca ceza almış mahkumlar oyun oynar mı hiç merak ettiniz mi?

Bu soruya yanıt aramak için hem geçmişte mahkum olan hem de hali hazırda gardiyan olarak görev yapan kişilerle iletişime geçerek bu soruya yanıtlar aradım. Şimdi gelin sizlere konuyla ilgili öğrendiklerimi aktarayım.


İlginizi Çekebilir: Koronavirüs Önlemi Amaçlı İnternet Kafeler Kapatılıyor


Mahkumlar Oyun Oynar mı?

Öncelikle belirtmemiz gerekiyorki görüştüğümüz kişilerin isimlerini bir takım haklar dolayısıyla burada belirtemiyoruz. Edindiğimiz tüm bilgiler tüzüğe uygunluğu test edilerek burada paylaşılmaktadır.

Ben de hem tüzükten aldığım bilgiler hem de görüştüğüm kişilerden aldığım bilgilere göre bu konuyu aydınlatacağım.

5275 Sayılı Tüzük 1. Bölüm 83. Madde E Bendinde belirtildiği üzere;

Hükümlülerin kumar niteliğinde olan oyunları oynaması yasaktır. Kumar niteliğine haiz olmamak şartı ile hangi oyunlara izin verilebileceği iç yönetmeliklerde gösterilir

Görüştüğümüz kişilerden aldığımız bilgilere göre de hapis cezası almış hiçkimseye hiçbir oyun aracılığıyla kumar oyunu oynama izni verilmemekte.

Ayrıca herhangi bir dijital el konsolu, dijital oyun aracı veya elektrikli oyun aletleri gibi cihazlara da izin verilmemekte. Peki mahkumlar oyun oynayarak vakit geçirmek istediğinde aklımıza gelen basit okey, tavla, kağıt oyunları harici ne gibi oyunlar oynayabiliyorlar?

mahkumlar oyun oynar mı

Mahkumların Oyun İmkanları

Ceza almış mahkumların hiçbir şekilde dışarıdan içeriye herhangi bir masa oyunu getirmelerine izin verilmiyor. Bir önceki bölümde de belirttiğim gibi dijital bir el konsolu veya basit bir Tetris benzeri oyunlar oynatacak cihazlara da izin yok.

Ancak kural koyanların bu tip bir ihtiyacı karşılamak amaçlı yaptığı bir düzenleme de mevcut. Hemen her hapishanenin kantininde, mahkumlara para karşılığı satın alabileceği oyunlar sunuluyor. Bu oyunların zeka geliştirici oyunlar olmasına önem gösteriliyor.

Örneğin içerdeki bir mahkumun para karşılığı Satranç, Kızma Birader, Amiral Battı vb. oyunları satın alma imkanı var. Bu durum hapishaneden hapishaneye farklılık gösterebiliyor. Ama günün sonunda mahkumların dahi oyun oynama ihtiyacı olduğu öngörülerek böyle bir düzenleme yapılmış.


İlginizi Çekebilir: The Game Awards 2020 Adayları!


Sizlerin de mahkumlar oyun oynar mı konusu ile ilgili fikirleriniz varsa aşağıda bulunan yorumlar kısmından bizlerle görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. Ayrıca Facebook ve Instagram sayfalarımızı takip ederek oyun gündeminden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Exit mobile version