Güç Kaynağı (PSU) Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Güç Kaynağı Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Teknoloji #101 serimizin bu yazısında güç kaynağı alırken dikkat edilmesi gerekenler ile karşınızdayız. Peki ama sistem toplama sürecini bir bütün olarak ele aldığımızda güç kaynağı ne kadar önemli ve ondan bir tane satın almak istediğinizde nelere dikkat etmelisiniz?


Teknoloji #101: Teknolojiyi Açıklıyoruz!


Güç Kaynağı ya da PSU, herhangi bir bilgisayarın en kritik parçalarından birisidir. Kendisi, bilgisayarınızdaki tüm bileşenlere güç sağlar ve kötü ya da hatalı bir seçim her şeyi berbat edebilir.

Güç Kaynağı (PSU) Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Güç Kaynağı (PSU) Nedir? Ne İşe Yarar?

Bir ışığı yaktığımızda, bir musluğu açtığımızda ya da güzel bir caddede yürüdüğümüzde, çoğu zaman tüm bunları mümkün kılan harika altyapıyı düşünmüyoruz. Nitekim birisi bunu düşünmek için zaman ayırmasaydı, işler o kadar da harika olmazdı.

Sistem toplarken de durum buna benzer.

Bir işlemcinin kaç çekirdeğe sahip olduğu ya da bir grafik işlemcinin işlem birimi sayısı gibi tüm detaylara takıntılıyız. Öte taraftan çok az kişi, tüm bu bileşenlere güç sağlayan güç kaynağını önemsiyor.

Elbette güç kaynağı hakkında uzun uzadıya düşünmenize gerek yok ancak olur da onu hiç düşünmezseniz, istenmeyen sorunlarla karşılaşmanız işten bile değil diyebiliriz.


Bilgisayar Toplama Rehberi


Güç Kaynağı Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bilgisayarınız yeterli seviyede güç alamazsa, ortaya çıkabilecek birkaç farklı kötü senaryo var. Örneğin sisteminiz önyükleme yapmayabilir, tüm sistem kararsız hale gelebilir ya da enerji talebi kapasiteyi aştığında bilgisayarınız kapanabilir. Öte taraftan kararsızlık, pahalı bileşenlerinizi bir çöp haline de getirebilir.

Neyse ki iyi bir güç kaynağı seçmek için ayrıntılarda boğulmanıza gerek yok.

1- Watt

Bir PSU alırken, onun ne kadar güç sağlayabileceğini Watt yolu ile ölçeriz. Bu noktada en iyi kural, beklenen çıktıdan yüzde 25 daha güçlü bir güç kaynağı satın almaktır.

Yani bilgisayarınızdaki bileşenlerin maksimum 400W çıktı sağlayacağını düşünüyorsanız, 500W ya da 550W PSU satın almak daha doğru olacaktır. Bu sayede hem kararsızlık sorunlarını engellemiş olursunuz, hem de gelecekteki yükseltmelere karşı olası sorunların önüne geçmiş olursunuz.

Sisteminizdeki bileşenlerin ne kadar çıktı üretebileceği konusunda kesin bir fikriniz yoksa Outer Vision ya da New Egg araçlarından yardım alabilirsiniz.

2- Puanlandırma

PSU satın alırken Bronz, Gümüş, Altın, Platin ve Titanyum gibi farklı metallerden 80 Plus derecelendirmesine sahip olduklarını göreceksiniz. Ayrıca önünde herhangi bir metal ismi taşımayan 80 Plus derecelendirmeleri de bulunuyor.

Kısa bir şekilde bunlar, verimlilik ve güvenilirlik derecelendirmeleridir.

80 Plus, bir güç kaynağının %20, %50 ve %100 yüklerde en az yüzde 80 oranında verimlilik sunduğu anlamına gelir. Bu, 500W 80 Plus sertifikalı bir güç kaynağının tam yükte en fazla 625W çekeceği anlamına gelir.

Görece düşük maliyetli prim ve sağladıkları avantajlar nedeni ile 80 Plus derecelendirmesine uygun bir güç kaynağı almanızı tavsiye ediyorum.

Burada verimlilik açısından bir sıralama yapmak gerekirse standart 80 Plus derecelendirmesi, liste içerisindeki, en az verimliliği, 80 Plus Titanium derecelendirmesi ise liste içerisindeki en yüksek verimliliği sunar.

3- Modülerlik

İster yeni bir bilgisayar satın alın, isterseniz de eski bir güç kaynağını değiştirin; dikkate alınması gereken önemli bir nokta daha var:

Modüler, Yarı Modüler ve Modüler Olmayan PSU.

Modüler güç kaynağına hiçbir kablo takılı değildir ve genellikle ‘tamamen modüler’ olarak adlandırılırlar. Bu tip güç kaynaklarını satın alanlar, istedikleri kabloları ihtiyaçlarına göre bağlar.

Yarı Modüler güç kaynağı çıkarılamayan bir dizi kablo ile gelir. Bunlar genellikle 24 pimli güç kablosu, işlemci için güç konnektörü ve diğerleri gibi temel unsurlardır. Bunda da ihtiyaç duyduğunuz her şey, tıpkı modüler bir tedarikte olduğu gibi konumlandırılabilir. Yarı Modüler olan güç kaynakları genellikle ‘modüler’ ya da ‘yarı modüler’ olarak adlandırılır.

Modüler Olmayan ise tüm kabloların kalıcı olarak güç kaynağına bağlı olduğu kaynaklardır.

4- Marka

Tercihen tanınmış bir markadan güç kaynağı satın almak, arızalara ve performansa dayalı sorunların önüne geçmede önemli bir unsurdur. Bu noktada Corsair, EVGA, Cooler Master ve Thermaltake gibi tanınmış şirketlerden satın almak, uzun vadeli olarak daha güvenli bir bahis olacaktır.


Sistem Toplarken Yapılan Hatalar


Kısaca gördüğünüz gibi bir bilgisayarın güç kaynağı konusunda ciddi takıntılara sahip olmanıza ve ayrıntılarda boğulmanıza gerek yok. Birkaç önemli konuyu sağlama alarak uzun yıllar rahat kullanım elde edebilirsiniz.

Peki siz bu rehberimizde yer alan ayrıntılar hakkında ne düşünüyorsunuz? Burada yer alan bilgiler işinize yaradı mı ve istediğiniz tüm sorulara yanıt bulabildiniz mi? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.

Exit mobile version