GeForce Now Kötü PC’de Dahi Her Oyunu Açacak

Abi GTA5 açar mı sorusuna kesin çözüm...

Nvidia’nın uzun süredir kapalı tuttuğu GeForce NOW, geçtiğimiz günlerde açık beta sürecine girdi. Kötü PC kavramını sonlandıracağını ya da daha düşük sistemlerle de keyifle oyun oynatacağını düşündüğüm bu sisteme gelin yakından bakalım.

Açık beta sürecine katılmak için buraya tıklayarak ilgili siteyi yeni sekmede açabilirsiniz.

GeForce NOW nedir?

GeForce NOW, Nvidia şirketinin diğer büyük rakiplerinin (Google Stadia, PS Now) karşısına sunduğu stream oyun sistemidir. GeForce NOW sistemi üzerinden, içindeki donanımı kötü ve yetersiz bilgisayarlarınız da değerli hale geliyor. Bu sistem üzerinden kötü PCler dahil tüm PClerde, hiçbir donanıma yüklenmeden oyun oynayabileceksiniz. Peki bu nasıl oluyor ?

GeForce NOW sizlere, oynadığınız oyunu kendi kurdukları üst düzey bilgisayarlardan, ağ bağlantınızı kullanarak stream ederek oynattırıyor. Bu demek oluyor ki, bu sistemi kullanmak için iyi bir internet bağlantısına ihtiyacımız var. Ancak hemen korkmayın. Çok iyi internet bağlantılarınız olmasa da bir miktar kaliteden taviz vererek bir çok oyunu oynayabilirsiniz. Bu sistemi kullanmak için test etmeniz gereken şey indirme (download) hızınız. Sistem sizden kesinlikle iyi bir yükleme (upload) kalitesi istemiyor. GeForce Now sistemini PCnizde kullanabilmeniz için gereken minimum gereklilikler ise şunlar;

Windows PC için: Windows 7 64 Bit işletim sistemi – 32 Bit sistemler kabul edilmiyor. (Bilgisayarınızın başlat tuşuna sağ tıklayarak, Sistem sekmesi üzerinden kaç bit işletim sistemi kullandığınızı kontrol edebilirsiniz)

Mac OS PC için: 10.10 güncellemesini almış olması gerekiyor.


Göz atın: GeForce Resmi Youtube Hesabı GeForce Now Oynatma Listesi


GeForce NOW’ın gerektirdiği internet bağlantı kalitesi nedir?

720P 60FPS için minimum 15Mbps

1080P 60FPS için minimum 25Mbps

Ancak daha düşük seviye internet bağlantılarında yapılan testler bize şunları gösterdi;

15 Mbps bandının altındaki bağlantılarda da, kaliteden bir miktar ödün vererek, desteklenen oyunları oynayabiliyoruz. Peki kaliteden ödün vermekle ne kastediyorum? Daha düşük bağlantılarda, oyun yeteri kadar veri indiremediği için oynayış esnasında takılmalara hatta yer yer donmalara maruz kalabiliyorsunuz. Bu problem, seçtiğiniz oyuna göre farklılık göstermekte tabi ki. Çok daha fazla hareket ettiğiniz oyunlarda, bu problemlerle daha sık karşılaşırken, daha durağan oyunlarda bu problemler  karşımıza daha az çıkıyor.

GeForce Now’da Oyunlar Bedava mı?

Ne yazık ki hayır. Ancak daha öncesinden Steam, Bethesda, Epic Games Store, Battle.net ve Uplay üzerinden satın aldığınız oyunları bu sistem üzerinden oynayabiliyorsunuz. (Bu haber yayınlandıktan 2 gün sonra Battle.net ve Bethesda anlaşmasını bozarak GeForce Now üzerinden oyunlarını kaldırttı) Şunu da söylemem gerekiyor ki, sistem henüz tüm oyunları desteklemiyor. Makalenin devamında sistemin desteklediği oyunları liste halinde bulabilirsiniz. Ayrıca sistemi kullanabilmek için ekstra bir ödeme yapmanız gerekiyor. Şimdi bu fiyatlara bir göz atalım.

GeForce Now Fiyatlandırma

Free Edition tercihinde GeForce Now’ı her gün 1 saat boyunca ücretsiz olarak deneyebiliyorsunuz. Ancak sistemi ‘Free Edition’ olarak kullanıyorsanız, sisteme erişim sağlamak için sıra beklemeniz gerekebiliyor. Ayrıca yine Nvidia’nın sahip olduğu RTX teknolojisini kullanamıyorsunuz.

Founders Edition satın almak istediğinizde ödemeniz gereken ücret aylık €5.49 (Bu tarihli kur itibariyle 36.08 TL). Ancak şuanda aylık satın almak gibi bir seçeneğimiz yok. 12 aylık taahhüt seçeneğini kabul ederseniz ilk 3 ay ücretsiz olarak sistemi kullanabiliyor, ardından takip eden her ay kartınızdan €5.49 kesiliyor. Ancak;

Founders Edition’ı kullanmayı tercih etseniz dahi günde toplam 6 saat kullanım hakkınız oluyor. Bu tercih ilk etapta kulağa mantıksız gelse de, şirket tarafından düşündüğümüzde, Nvidia serverlarının tüm kullanıcılarına kaliteli hizmet verebilmek için bu yolu tercih ettiğini düşünüyorum. Zamanla bu kullanım süresinin arttırılacağını, uzun vadede de bu sınırın tamamen kaldırılacağı kesin gibi.

GeForce Now Desteklenen Oyunlar Listesi

GeForce Now’ı yalnızca tek bir oyun için kullanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü sistem henüz her oyunu desteklemiyor. Kullandığınız sistem Windows ise buradan, oynamak istediğiniz oyunun adını aratarak bilgi alabilirsiniz. Kullandığınız sistem Mac OS ise de buradaki listeden oyununuzun uyumlu olup olmadığına göz atabilirsiniz.

GeForce Now’ın Geleceği

Bu bölümde yazacaklarım tamamen kendi fikrim olup, kesinlik arz etmemektedir.

Yıllar geçtikçe hem ülkemizde hem de dünya genelinde oyun alışkanlıklarında bir takım değişiklikler olmakta. Hayatımıza VR‘ın girişi. Nintendo‘nun Switch hamlesi ile el konsollarının tekrar sevilmesini sağlaması, RTX ve 4K gibi teknolojik gelişmelerin hayatımıza girişi bu değişikliklerin en büyük örnekleri.

Yakın zamanda da Google’ın ‘Stadia’ hamlesiyle hayatımıza yepyeni bir oyun oynama alışkanlığı katmasını bekliyorduk. Ancak öyle olmamıştı. Hem dünyadaki internet altyapısının bu sisteme tam olarak hazır olmamasından kaynaklanan, hem de Google’ın halen oyuncuya ekstra masraf çıkaracak satış politikası yüzünden Stadia çok kötü yorumlar aldı.


İlginizi Çekebilir: AMD’nin Yeni İşlemcisi Ekran Kartsız Crysis Çalıştırıyor


Mantık olarak çok iyi gözüken ve iyi reklamı yapılan Stadia’yı bu yüzden aklımızdan çıkartmıştık. Ancak Nvidia yaptığı bu hamle ile, Google’ın yapmak istediği şeyi daha iyi bir altyapı ve ödeme seçenekleri ile bize sundu. Henüz beta aşamasında olmasına rağmen, GeForce Now sistemi bir çok oyuncu tarafından düzenli olarak kullanılmakta.

Ayrıca hem yazılı hem de görsel basından bir çok olumlu geri dönüş aldı. Bu sistemiyle Nvidia, gelir elde etmeye devam edip gelişmeyi bırakmazsa, GeForce Now gelecekte hayatımızda çok büyük bir yer edinecek gibi duruyor. Eh ne diyelim bize yeter ki rahat rahat oyun oynayacağımız sistemler üretsinler. Bize isim fark etmez, iyi olan her şeyin destekçisi ve kullanıcısı olmaya hazırız.

Siz de GeForce Now ve oyun oynama alışkanlıklarının geleceğiyle ilgili fikirlerinizi, hemen aşağıda bulunan yorumlar bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.

Exit mobile version