FIFA 23 İnceleme

Futbol tutkusu HyperMotion2 teknolojisi ile başka bir seviyeye çıkıyor.

EA Sports’un geliştiriciliğini, Electronic Arts’ın yayıncılığını üstlendiği sevilen futbol oyunu serisi FIFA’nın yeni oyunu FIFA 23 nihayet aramızda. Her sene futbol tutkunlarının vazgeçilmezi olmayı başaran seri bu sene de pek çok yeni özelliğiyle karşımıza çıkıyor. Özellikle çapraz platform oynanışı destekleyecek olması, HyperMotion teknolojisinin geliştirilerek HyperMotion2 olarak karşımıza çıkması ve yeni nesil deneyimin PC’ye taşınması bu seneki FIFA’nın öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz süreçte oyunun FIFA adını kaybetmesi sonucu geliştirme sürecinin bundan nasıl etkileneceği de merak ediliyordu. Son FIFA adını taşıyan oyun olacak olan FIFA 23 bu nedenle büyük önem taşıyor. Peki FIFA 23, EA Sports’un serideki yeni sürecine geçişinden önce ağzımızda garip bir tat mı bırakacak yoksa önümüzde futbolu oynamaktan keyif alacağımız aylar mı var?

Electronic Arts’ın Creator Network kapsamında sağlamış olduğu kod sayesinde oyuna erkenden erişme imkânı yakaladık ve sizler için inceledik. Tüm detaylarıyla FIFA 23 inceleme yazımız yayında!

FIFA 23 İnceleme

FIFA 05’ten beri her FIFA serisini istisnasız oynadım ve benim için bütün bir sene boyunca oynadığım oyunlar arasında FIFA klasikleşmiş bir yere sahip. Bu elbette pek çok futbol sever için böyle ancak yine de pek çoğumuz her yıl aynı oyunu görmek istemiyoruz. Son senelerde özellikle eleştirilen “sadece formalar, takımlar güncelleniyor ve aynı oyun fırına sürülüyor” iddiaları içerisinde boğulup giden kanımca FIFA 22 ile bu düşüncenin dışına çıkmayı başardı.


İlginizi Çekebilir: F1 Manager 2022 İnceleme


PC tarafında eski nesil olarak gelmiş olsa da konsolda yeni nesil FIFA deneyimi, serinin önceki oyunlarıyla kıyaslandığında oldukça başarılıydı. Futbol topunun ağırlığını belki de senelerdir hissetmedik dediğim FIFA 22’nin ardından FIFA 23’te ne ile karşılaşacağımızı merak ediyordum. EA Sports’un HyperMotion teknolojisi bu yıl HyperMotion2 adıyla daha gelişmiş ve daha modern hâliyle karşımıza çıktı ve oynanışı daha da gerçekçi kılmak için gerçek hayatta iki kat daha fazla hareket yakalandı. HyperMotion2 teknolojisi sayesinde oyuncular tüm sahada daha doğal hareket ediyor.

Yavaş Olduğu Kadar Daha Realistik Bir Oynanış

Açıkçası her yıl FIFA serisinde benim için en önemli nokta oynanış. Geçen yıl HyperMotion teknolojisiyle oynanışta ve topun ağırlığında farklı bir tadı yakalamayı başaran seri bu yıl oynanış konusunda daha da ağırlaşmış ve oyuncu hareketlerindeki özgürlük, sahada gerçekleşen olayların daha realistik hissettirmesine neden olmuş. Her yıl ilk iş olarak ayarlardan oyun hızını yavaşa alan ben, bu yıl yeterince yavaş olduğu için ilk defa normal hızda oynamayı tercih ettim. Kimisi bu konuda daha hızlı oynanış sevebilir, keza oyunun bir nevi arcade hâlini daha çok seven kesimler var ancak benim gibi gerçeğe daha yakın oynanış arıyorsanız FIFA 23 sizi mutlu edecek.

FIFA 23 İnceleme

Oynanışın ağırlaşmasıyla birlikte hızlı oyuncuların durdurulamazlığına son verilmiş değil. Hâlâ hızını patlayıcı olarak kullanıp, savunma oyuncularını ipe dizen oyuncular olsa da oyuncuların enerjileri oyuna çok daha iyi yansıtılmış. Enerjisi bitmiş bir oyuncu ne kadar hızlansa da top kontrolü konusunda bir o kadar da zorluk yaşıyor. Top kontrolü demişken, bu yılki oynanışta en dikkat çeken değişikliklerden biri de top kontrolünde. Artık oyuncular topun ayağına geliş şiddetine, geldiği açıya, o anki pozisyonuna ve daha birçok etkene göre farklı, başarılı veya başarısız top kontrolleri gerçekleştirebiliyorlar. Bu da hücum seçeneklerinizi çok daha dikkatli seçmenizi sağlıyor.

Şutlar geçen seneye göre kısmen aynı kalsa da daha sert şut çekmenizi sağlayan yeni özellik nedeniyle normal şartlar kısmen daha yavaş gidiyor hissine kapıldım. Kaleciler konusunda da geçen sene uçanı kaçanı yakalayan kaleciler hâlâ bulunsa da EA Sports dengelemek isterken biraz bozmuş gibi görünüyor. Kaleciler yer yer üzerine gelen topları anlamsızca içine alıyor ve bazı kaleci animasyonları hâlâ gerçekçi hissettirmiyor.


İlginizi Çekebilir: The Quarry İnceleme


FIFA 23’te savunma sisteminde de köklü olmasa da bazı değişiklikler yapılmış. Özellikle kayarak müdahaleler, rakip oyuncunun topu ayağından çıkaracağı orta veya şut gibi durumlarda daha gerçekçi animasyonlarla daha gerçekçi müdahalelere dönüşüyor. Ayrıca normal topa hamle müdahalesi de daha gerçekçi animasyonlarla yenilenmiş gibi görünüyor. Genel hâliyle toparladığımızda önceki seriye kıyasla daha oturaklı bir oynanış sizleri bekliyor.

Grafikler Hiç Olmadığı Kadar İyi

Özellikle geçen yıl yeni nesile geçen FIFA serisi, FIFA 14’ten bu yana en büyük grafik sıçramasını yaşamıştı. Bu yıl EA Sports ekibi daha da üzerine koyarak çok daha canlı ve çok daha gerçekçi grafikleri oyunculara sunuyor. FIFA serilerinde benim için grafik denince aklıma ilk olarak görsel kalite değil, görselliği gerçekliğe yedirebilmek geliyor. Bu noktada FIFA 23’te yapılan önemli değişiklikler arasında yenilenmiş kale ağları ve yepyeni çim sistemi öne çıkıyor.

Artık özellikle kayarak müdahalelerde veya kayarak gerçekleştirilen gol sevinçlerinde o bölgede çim yıpranıyor ve izler çok daha belirgin bir şekilde kalıyor. Kale ağlarında ise topun dinamiğine daha ayak uyduran, daha gerçekçi kale ağlarıyla karşılaşıyoruz. Özellikle bir pozisyonda kaleye giden topa yetişmeye çalışan savunma oyuncusunun topa yetişememesi sonrası hızını durduramayıp kale ağlarına takılıp düştüğünü gördüm. Bu geçen senelerde saçma animasyonlara neden olurken artık gerçekten bir kale ağı fiziği var dedirtiyor.

Kariyer Modları Bildiğimiz Gibi

FIFA serilerinde çoğu rekabetçi FIFA severe göre senenin büyük kısmını kariyer modlarında geçiriyorum. İncelemede de bu nedenle online modlara gelen yeniliklere pek değinemeyeceğim ama kariyer modlarında da bu sene EA Sports bizleri şaşırtmamış ve pek fazla yenilik yapmayı tercih etmemiş.

Menajer kariyerinde en dikkat çeken yenilik ara sahneler. Özellikle birçoğumuzun PES 13’ten aşina olduğumuz imza töreni gibi ara sahneler yıllardır FIFA serilerinde yalnızca haberler kısmında bulunan ara sahnelerden ibaretti. Bu yıl FIFA gelen ve giden transferler için özel ara sahneler hazırlamış. Özellikle maç öncesi ara sahneler de çeşitlendirilmiş ve derbi maçları gibi önemli maçlarda oyuncuyu atmosfere sokmak adına oldukça başarılı.

Bir diğer önemli yenilik ise önemli anlar. Artık maçları doğrudan simüle etmek yerine sadece önemli anlarını oynayabiliyoruz. Maç içerisinde isteğe bağlı sadece hücum pozisyonları da olmak üzere önemli anlarda kontrol bize veriliyor ve bu pozisyonları oynayıp geri kalan kısmın simüle edilmesini seçebiliyoruz. Şahsen pek kullanacağım bir özellik olmasa da her maçı oynamaktan keyif almayanlar için yerinde bir yenilik olmuş.

Tüm bunların yanı sıra menajer kariyerine başlarken artık oyunda bulunan mevcut teknik direktörlerden birini kullanabiliyoruz. Yani aklınızda Gerrard ile Adana Demirspor kariyeri varsa şimdi tam zamanı.

Arayüz Tasarımı Değişiklikleri Dikkat Çekiyor

Menajer kariyerinde arayüz tasarımında da değişiklik var ancak bu değişiklik herhangi bir yeni özelliği içermiyor ve bu bahsettiğim iki özellik dışında nispeten aynı bir menajer kariyerine sahibiz.

Oyuncu kariyerinde ise bu sene daha fazla yenilikle karşı karşıyayız. Artık oyuncu kariyerinde kazandığımız paralarla harcama yapabiliyor ve kendimizi geliştirdiğimiz, yönlendirdiğimiz alana göre bir süper yıldız, şovmen veya zekâsıyla öne çıkan bir futbolcu olabiliyoruz. EA aslında bunun temellerini geçtiğimiz oyunda atmıştı, FIFA 23’te ise pekiştirmiş gibi görünüyor. Yine de oyuncu kariyerindeki seçtiğimiz pozisyon dışında oynatılma gibi senelerdir düzeltilemeyen sorunlar hâlâ devam ediyor gibi görünüyor.

Oyunu Xbox Series S’te deneyimledim ve herhangi bir performans sorunuyla karşılaşmadım ancak yeni neslin bu yıl PC’ye gelmesiyle birlikte PC’de kısmen performans sorunlarıyla karşılaşanlar mevcut. Bu nedenle PC’de oynamayı düşünüyorsanız performans test videolarına göz atmanızda fayda var.

FIFA 23, 1 Ekim tarihinde PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series XlS ve Stadia platformlarına çıkışını gerçekleştirecek. Ultimate Edition sürümünü satın alırsanız ise 27 Eylül’de oynamaya başlayabileceksiniz. Ayrıca oyunu deneyimlemek isteyenler EA Play sayesinde bu sene de 10 saat oynama fırsatına erişebilecek.


İlginizi Çekebilir: V Rising İnceleme


Özetlemek gerekirse siz de benim gibi futbol tutkunuysanız ve her sene FIFA serisinden kopamıyorsanız FIFA 23 öyle ya da böyle size de beklediğinizi verecek. Köklü yenilikler bekleyenlerin ise bence oyun isim olarak da değişeceğinden bir yıl daha beklemesi gerekiyor. Oyun hakkındaki görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar sekmesi üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın sevgili Turuncu Levye takipçileri.

İnceleme

FIFA 23

9 Puan

Tüm senesini futbol ile geçiren futbol tutkunları için FIFA 23 eğlenceyi bir adım daha öteye taşıyor.

ARTILAR

  • Yenilenmiş Çimler
  • Yeni Ara Sahneler
  • Yeni Kale Ağı Fiziği
  • HyperMotion2 ile Daha Realistik Oynanış

EKSİLER

  • Oyun Modları Neredeyse Aynı
  • Kalecilerin Tutarsız Performansları

Editörün Puanı

  • Editörün Puanı 9

FIFA 23 Fiyatı

En uygun fiyat için pek çok siteden bilgi alıyoruz..

En Uygun Fiyat

₺699
Exit mobile version