FIFA 22 İnceleme

Yeni bir maceraya hazır mısın?

FIFA 22 İnceleme ile karşınızdayız! EA Sports’un efsane serisi bu yılda bizler ile birlikte. Ülkemizde geniş bir kitle tarafından sevilen FIFA serisinin yeni oyunu FIFA 22 oyuncular ile buluştu. Peki bizleri nasıl yenilikler bekliyor, geçtiğimiz yıldan ne kadar farklı bütün bu soruların cevabı detaylı incelememizde.


İlginizi Çekebilir: FIFA 22 En İyi Türk Oyuncular Listesi


FIFA 22 İnceleme Detayları

FIFA serisi EA Sports’un en çok önem verdiği oyunların başında FIFA geliyor bunun birçok sebebi var ancak ama bunlardan en önemlisi her yıl yapılan astronomik kâr rakamı. EA Sports her yıl düzenli olarak minimum %30 kâr marjını yükseltmekte peki bunu oyun satışı ile yapıyor cevabı hem evet hem hayır. FIFA’nın yıllardır en büyük kozu Ultimate Team’in içerisindeki mikro satın almalar şirketin oyuna daha çok önem vermesinde önemli rol oynuyor. EA Sports göz bebeğinin neden bu kadar önemli olduğunu kısacık hatırlattığımıza göre FIFA 22’nin derinliklerine inebiliriz.

FIFA 22 inceleme-5

FIFA 22’de başlangıç ekranından sonra bizi harika bir sinematik karşılıyor. David Beckham, Thierry Henry,  ve oyunun yüzü Kylian Mbappé gibi yıldızların yer aldığı çok iyi hazırlanmış interaktif bir sinematik ile oyuna giriş yapıyorsunuz. Kendi yarattığımız karakterimiz ile Paris sokaklarında eğlenceli dakikalar geçirdikten sonra oyuna başlıyorsunuz. FIFA’nın başlangıçında Lewis Hamilton, Tyson Fury ve Eric Cantona gibi efsane isimleride oyunda görmek çok yerinde olmuş. Bu hikaye FIFA 21’de tanıştığımız Volta modunun yeni versiyonunun hikayesinin başlangıç noktası. Oyun bu şekilde Volta modunun içerisinede bizleri çekmiş oluyor. Oyunun en çok üzerine modu ise tartışmasız Ultimate Team başlı başına bir oyun ve ekosistem olduğunu söylemeliyim.

Oyunun menüsü neredeyse 5 yıldır aynı çok büyük değişiklik beklemesem de arayüzde yenilik biraz iyi olabilirdi. Gelelim her yıl çok konuşulan oyunun müziklerine, müzik zevki öznel bir kavram olsa da oyun için seçilen müzikler gayet arka plan iyi çalıyor ve oyuncuyu sıkmıyor. Oyunun içerisinde müzik sayısı daha fazla olsa asla hayır demezdim ancak müzik konusunda gayet tatmin oldum.

FIFA 22 Oynanış

FIFA 22 yeni nesilde oynanış olarakta çok fazla geliştirmeler yapılmış durumda. Oyun HyperMotion adı verilen bir sistem ile hazırlanan yeni bir motora sahip, Xsens kostümleri, bugüne kadar en çok oynanan 22 profesyonel futbolcunun hareketini yakalamayı mümkün kılıyor. Haraketleri hatasız olarak yakalanan 22 oyuncusunun her hareketi gerçektekinin birebir aynısı. Eşsiz hacimdeki yüksek kaliteli gerçek insan hareketi verisi, bireylerin ve takımların FIFA 22’deki gerçekçiliği güçlendiriyor. İleri teknoloji ve tescilli makine öğrenimi algoritması, gelişmiş maç yakalamadan 8,7 milyonun üzerinde kareden elde ederek oyun motoruna adapte etmiş durumda. FIFA 22’nin geliştici ekibi, gerçek zamanlı yeni animasyonlar yazarak sahadaki çeşitli etkileşimlerde organik bir futbol gerçekçiliğe imkan vermiş.

Yeni nesil konsollardan güç alan derin oyuncu zekası, her oyuncuya hem hücum hem de savunma dizilişlerini ve hareketlerini daha iyi anlama imkanı sağlayarak yepyeni bir gerçeklik seviyesi oluşturuyor. FIFA 21’e göre saniyede 6 kat daha fazla karar verme kabiliyeti, forvetlerin çevre farkındalıklarını artırıyor, oyun kurarken daha akıllı koşular yapmalarını ve boşta kalan toplara daha hızlı reaksiyon göstermelerini sağlıyor. Yeniden düzenlenen savunma yapay zekası, takımların artık taktiksel açıdan daha bütün bir şekilde hareket etmesini mümkün kılarken, sahada hareket ederken ve boş alanları kapatırken biçimlerini korumalarını sağlıyor.

Oyunda en çok hoşuma giden özelliklerden birisi oyuncuların mimikleri ve tepkileri. 90. dakikada gol attığımızda gerek teknik direktörümüz dahi sevince dahil oluyor. Oyuncumuz sakatlandığı zaman verdiği tepkiler gayet gerçekçi olmuş, bu durum oyunun yeni nesil bir oyun olduğunu bizlere yansıtıyor. Oyunun taktiksel olarakta istediğimizi tam olarak yapabiliyor. Örneğin beklere geride kal dediysek bekler geride beklerken forvetimize arkaya kaç talimatı verdiğimizde her fırsatta defansın arkaya sarkmasını sağlıyor. Oyunda baştan sona yenilenen bir diğer konu ise kaleciler olmuş. Kaleciler oyunu başka bir seviyeye taşımış durumda. Geçen yılki oyunda çok oynadıktan sonra hep aynı animasyonları görür olmuştuk hatta hangi şut animasyonunun gol olup olmayacağını bile anlar duruma gelmiştik. FIFA 22’de ise kaleciler baştan sona beklenmedik kurtarışlar yapabiliyor, bu durum oyunun gerçekçiliğini arttırmış. Fark ettiğim bir olay var. Oyunda çok fazla korner atışı oluyor. Güncellemeler ile bu korner sayısında ki fazlalık bir şekilde halledilir diye düşünüyorum.

FIFA 22 İnceleme: Ultimate Team

Duyurulduğu ilk günden bu yana FIFA serisini taşıyan Ultimate Team, bu sene de FIFA 22 satın almak için ana sebeplerin başında geliyor. Bu sene de modun ana mantığı aynı şekilde işlemeye devam ediyor: Kendi takımınızı kurun, kimyayı tutturun, liglere katılın ve daha iyi bir takım kurmak için çalışın. Hayal ettiğimiz rüya takımı kurmak için çok çalışmak gerektiğini ise söylemeliyim. 2011 yılından beri Ultimate Team oynayan birisi olarak bu konu hakkında hem beğendiğim hem de canımı sıkan durumlar var!

Daha önceki senelerde olduğu gibi FIFA 22’de de oyuncuları FIFA Coin kullanarak ya da paket açarak ediniyoruz. Kadro kurma görevleri olduğu gibi duruyor ve benzer şekilde ilerliyor. Kadro kurma görevlerinin yanına 2 yıl önce eklenen dinamik olarak değişen görevler ise devam ediyor. FIFA 22’de ana görevlere bir de “Takım” bölümü yerleştirilmiş. Burada FIFA 22 oyuncularıyla birlikte çeşitli görevler yapıyor ve ona göre ödül alabiliyorsunuz. Küçük bir hatırlatma yapmadan geçmeyelim, oyuna her yıl yeniden başlıyorsunuz :).

Ultimate Team, oyunun açık ara en çok özelleştirmeye sahip olan modu. Geçtiğimiz yıl gelen stadyum özelleştirme özelliği bu yıl bambaşka bir seviyeye taşınmış durumda. Stadyum ile alakalı neredeyse her şeyi değiştirebiliyoruz. Gol atınca çalan şarkı, kalenin arkasında patlayan fişekler, püsküren ateşler, inanılmaz güzel koreografi ve sahanın birçok farklı bölgesindeki bayrakları özelleştirebiliyoruz. Sahanın içinin de özelleştirilebildiğini belirtelim.

Ultimate Team’in oyuncu kartlarının arkaplanlarında ileriye gittiği çok açık, EA Sports her yıl bu konuda üstüne koyarak ilerliyor. Yeni OTW kartlarının ve yeni haftanın takımı kartlarının tasarımlarını çok beğendim. Daha önümüzde onlarca etkinlik olduğu düşünülürse ve standartlar düşmez ise çok güzel kart tasarımları göreceğimizi tahmin edebiliyorum. Oyuna geçtiğimiz yılın sonlarında eklenen bir özellik ise paketleri önizleme özelliği. Bu özellik sayesinde paketin içini 24 saatte bir defa olmak üzere görüyoruz, eğer içini beğenirsek satın alıyoruz. Neden böyle bir özellik geldiğini sorguladıysanız cevap gayet basit! EA Sports, oyuncuların düzenli olarak oyuna girmesi için böyle yola gitti. Bence gayet mantıklı bir hamle olmuş, şimdiden iyi şanslar.

Oyuna gelen yeni kartlardan hoşuma giden bir kart türünün adı ise “Hero”, yani zamanın kahraman olarak gözüken futbolcuları. Yeni Hero kartlar oyuna eklenecektir. Şu ana kadar oyunda olan Hero kartlarına ise buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Hero kartları Icon kartlardan ayıran en büyük özellik ise Icon kartlar gibi her ligden oyuncular ile kimyalanamıyor. Hero kartları ait oldukları ligin oyuncuları ile kimyalanabilen üst düzey kartlar olarak değerlendirebiliriz. Özellikle Ginola ve Di Natale tek kelime ile inanılmaz kartlar olmuş. Her oyuncunun en az bir Hero karta sahip olmak isteyeceğini düşünüyorum.

Geçen yıl oyunda en çok sevindiğim yeni gelişme gereksiz fitness kartlarının kaldırılması olmuştu. Oyuncuların yorulması nedeniyle oyuncular iki kadro ile oyunuyordu veya kadro fitness yükseltme kartları ile uğraşıyordu. EA Sports gereksiz özellik olduğunu anlamış olacak ki sonunda bu özelliği kaldırmış. Bu yıl da beklentim kontratların kalkmasıydı ancak maalesef oyunculara hala kontrat eklemek zorundayız. Umarım önümüzdeki yıl kontrat sistemi ile hiç uğraşmadan aldığımız oyuncular ile oynayabiliriz.

Gelelim taktiklere, oyunun en önemli olduğunu düşündüğüm noktalardan birisi olduğunu belirtmeliyim. Kurduğumuz kadroya göre, oyun tarzına göre farklı bireysel talimatlar ile ataklarınızı kendi planınıza göre şekillendirebilirsiniz. Oyunda sürekli güncellemeler ile değişen meta oyuncular bu yıl da devam ediyor. Gelelim asıl olaya! “Hafta Sonu Ligi” Ultimate Team’in belki de amiral gemisi olabilceğimiz bu turnuvada bizleri zorlu karşılaşmalar bekliyor. Geçtiğimiz yıl 30 olan maç sayısı bu yıl 20’ye düşürülmüş. Ödüller ise her yıl olduğu gibi alınan galibiyet başına artıyor. Değişen bir başka husus ise ödüllerin verildiği gün olmuş. Ödüller geçtiğimiz yıl perşembe günü TSİ 10.00’da dağıtılırken bu yıl ödüllerinizi hafta sonu liginde verilen maçlar bittiği zaman hemen alabiliyorunuz.

FIFA 22 İnceleme: Kariyer Modu

FIFA 22’de kariyer modu geçtiğimiz yıl ile büyük benzerlik gösteriyor. Geçtiğimiz yıl oyun içinde olan bazı oyun hataları giderilmiş ve karşımıza yenilenmiş kadrolar ile yeni bir kariyer modu çıkmış. EA Sports’un geçtiğimiz yıla kadar kariyer modu ile çok az ilgilendiğini düşünüyorduk. FIFA 21’de birçok yenilik gelmişti, bu yıl da bu yenilikler daha akıcı hale gelmiş ve kariyer modu bu yıl da gayet oynanır zevkli bir mod olmuş. Oyuna gelen en büyük yenilik ise kendi oluşturduğumuz kulüp ile liglerde yer alabiliyoruz. Bu özellik aslında yıllardır oyuncular tarafından istenen bir özellikti. Bu özellik oyuna güzel bir bakış açısı getirmiş, hem menajer hem klüp başkanı olabiliyorsunuz.

Kariyer moduna eklenen maç önü sinematikleri, oyun içi aksiyonları, oyunculara özellik kazanabilme ve perk sistemi çok yerinde olmuş. EA Sports keşke NBA2K serilerinde olduğu gibi kariyerde geliştirdiğimiz oyuncumuz ile de online maçlara oynayabilme şansı verseydi. En azından kariyerde oynadığımız karakterimiz ile Pro Clubs modunda oynadığımız karakterimiz aynı olabilirdi.

Geçtiğimiz yıl gelen Football Manager tarzı maç izleme ekranı yani “İnteraktif Maç Simülasyonu” oldu. En çok beğendiğim özellik ise maçı simüle ederken takımınız geri düştüğü zaman “Jump In” diyerek direkt oyunun içerisine girip oyuna müdahil olabiliyor olmamız. Bu durum da kariyer modunu çok daha verimli hale getiriyor.

Nihayet transfer sisteminde de yeniliklere gidilmiş. Hem insan hem de yapay zeka kontrolündeki takımlara yeni transfer yolları sunuluyor. Gelecekteki transfer ücretleriyle Satın Alma Opsiyonlu Kiralama teklifleri yaparak oyuncuları önce kiralayıp sonra satın alabiliyoruz. Yapay zeka transfer tekliflerini değerlendirebiliyor, yeni yetenek bulmaya yardımcı oluyor.

Grup antrenmanı oturumları kurarak oyuncularınızın gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Performansı düşüşe geçen bir oyuncu ile gol atmaya çalışarak moralini yükseltebilir, simüle ettiğiniz maçlarda onun daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz. Böylece oyuncunun hem verimliliği artacaktır, hem de daha hızlı ratingi yükselecektir. Kariyer modunun tüm detayları için buraya tıklayabilirsiniz.

FIFA 22 İnceleme: Volta

Volta, FIFA 20’de gelen FIFA’nın en efsane oyunlarından birisi olan FIFA Street’in günümüzdeki versiyonudur. Sokak futbolunu FIFA 21 ile iliklerimize kadar hissediyoruz. 5 kişilik takımlar halinde arkadaşlarınız ile sokak futbolu oynamak açıkçası çok zevkli, kendinizi kasmadan çok eğlenceli vakit geçirebiliyorsunuz. Maç kazanarak takımınızı ve oyuncularını geliştirebiliyorsunuz. FIFA 22’in en iyi modlarından birisi olduğunu söyleyebilirim. Oyunun hikaye modu burada ilerliyor, çok fazla spoiler vermeyelim ama sokak futbolunda yükselirken ünlendiğimizi hissetmek harika.

Hoşgeldin Volta Arcade

Volta’nın içerisinde son derece yenilikçi “Volta Arcade” adında bir oyun modu mevcut. Volta Arcade, arkadaşlarınız ile oynarken keyifli dakikalar geçirmenizi vaat ediyor. FIFA Street 2’de de aynı Volta Arcade gibi farklı oyun modları vardı ve oynaması çok eğlenceliydi. Özellikle yeni gelen ayak voleybolunu oynarken çok keyif aldım.

Şimdi gelelim Volta’daki hatalarına… Oyunun ciddi bir güncellemeye ihtiyacı var. Tema, ortam, müzikler gayet iyi ancak yapay zeka tek kelime ile berbat! Volta’da 1 saat aralıksız oynadıktan sonra yapay zekada büyük sorunlar ile karşılaştım. Oynadığınız kontrolcüyü maç ortasında bırakın futbolcular sağa sola, duvarlara doğru yol bitmesine rağmen koşmaya devam ediyor. Xbox Series X ve PS5 konsollarında deneyimlediğim oyunda aynı problemler mevcut. Bunlar güncellemeler ile çözülecek sorunlar ama bu kadar geliştirilmiş bu oyunda böyle hataları görmek can sıkıcı.

FIFA 22 İnceleme Sonuç: Alınır mı?

FIFA 22, özellikle yeni nesil oyuncuları için yenilikçi deneyimler sunuyor. Oyunun motoru ve Hypermotion teknolojisi oyuna çok iyi bir oynanabilirlik katmış. PS5 oyuncuları için ise Dualsense’in eşsiz “Haptic Feedback” özelliği ile oyun çok daha zevkli hale gelmiş. Çok lafı uzatmadan söylemeliyim ki oyun, yeni nesil için tartışmasız en iyi futbol oyunu! En büyük rakibinin ise e-Football veya başka bir oyun olduğunu düşünmüyorum. Tek rakibi FIFA 21’i satın almış birisinin FIFA 22’nin 600 TL olan fiyatı olduğunu söylemeliyim. Maalesef her geçen gen yükselen döviz kurları yüzünden oyun daha ulaşılmaz seviyelere çıkıyor. Tek sorunun fiyat etiketi olduğunu düşünüyorum.

FIFA 22’yi oyun modlarının çeşitliliği açısından gayet yeterli buldum. Oyunun oynanışını ise net şekilde beğendim. Geçtiğimiz yıl oyunun oynanışı açısından sıkıntıları olduğunu düşünmekteydim ancak bu yıl FIFA 22 ile EA Sports neredeyse tüm sorunları çözmüş. FIFA 22 Ultimate Team ise ayrı bir dünya, sadece bu modu oynamak için oyunu alacak milyonlarca insan olduğuna eminim.

FIFA 22’yi kariyer oynamak için satın alacaksanız da oyun size beklediğinizi verecektir. Kulüp oluşturma, menajerlik ve futbolcu özelliklerinin de çok iyi düşünülerek yapıldığını deneyimledim. Bir 15 dakika 2-3 maç simüle edeyim çıkayım diye düşünürken 2-3 saat kariyer oynadığımı fark ettim. Kariyer modu işleniş olarak mükemmel.

Volta ve Volta Arcade’e gelecek olursak burada da çok açık geliştirmeler mevcut. Ancak Volta’nın detay bölümünde bahsettiğim yapay zeka problemlerinin çok acil çözülmesi gerekiyor. Yeni maç yapılan yerler, atmosfer, sesler ve oynanış beni yeterince içine çekti. Karakterimizin çok fazla şekilde ve kombinasyon ile özelleştirilebilmesini beğendim. Hikaye modu da ayrı güzel bir tat veriyor. Sadece Ultimate Team oynamıyorsanız Volta’ya bir şans vermenizi öneririm.

Sonuç olarak, FIFA 22’nin piyasanın en iyi futbol oyunu olduğu çok açık. Hiç lafı uzatmadan söyleyeyim, bu oyun alınır, uzun süre de oynanır! Kaliteli olarak yapılmış bir futbol oyunu, lisanslar ile ilgili bir kaç sorun olsa da rakibi olmayan piyasadaki tek futbol oyunu olarak görüyorum. Şimdiden FIFA 22’de okuyucularımıza iyi şanslar!

 

İnceleme

FIFA 22

88% Puan

FIFA 22 futbol oyunu sevenleri mutlu edebilecek özelliklere sahip mi?

ARTILAR

  • Atmosfer
  • Oynanış
  • Müzikler
  • Yenilikler
  • Yeni nesil ile oyunun uyumu
  • Ultimate Team
  • Oyun motoru

EKSİLER

  • Mikro Satın almaların sağladığı avantaj
  • Volta'nın yapay zekası

Editörün Puanı

  • Oynanış 90%
  • Grafikler 90%
  • Sesler 90%
  • Oynanabilirlik 80%
  • Atmosfer 90%
Exit mobile version