FIFA 21 İnceleme

Başka bir yıl başka bir FIFA 21 inceleme daha karşınızda. EA Sports yine küçük dokunuşlarla bir önceki senenin FIFA’sını karşımıza çıkarmaktan çekinmemiş. Hatta FIFA 17’den bu yana oyunda devasa değişiklikler olduğunu iddia etmek de biraz abesle iştigal denebilir. Seri Frostbite Engine’e geçtiğinden bu yana küçük dokunuşlar ve kadro güncellemeleri ile karşımıza çıkıyor. Haliyle bu gördüğünüz yazı FIFA 21 incelemesinden ziyade daha çok FIFA 17.4 incelemesi olarak adlandırılabilir.

FIFA serisinin en büyük rakibi PES, bu sene baştan aşağı bir oyun tasarlamayacaklarını, onun yerine kadro güncellemesiyle (her sene böyle olmuyordu zaten?) devam edeceklerini duyurdu. Daha düşük fiyatla ve ufak değişikliklerle PES 2021 inceleme yazımızda da görebileceğiniz gibi aynı oyun karşımıza çıktı. Konami bu kararının arkasındaysa yeni nesil oyun konsolları olduğunu dile getirdi. Şirket, PS5 ve Xbox Series X için daha iyi bir oyun yapmak istediklerini, asıl geliştirmeleri seneye sakladıklarını belirtti. EA Sports’un da benzer bir şey yapması beklenebilirdi; ancak bildiğiniz üzere EA öyle bir şirket hiç olmadı.

FIFA 21, bir önceki senenin üzerine çok az şey koyarak karşımıza, yine aynı fiyatta sunuldu. Oyunda yapılan gözler görülür en büyük yenileme kariyer modunda oldu. Volta ve Ultimate Team tarafında, yapılan küçük değişikliklerin dışında aynı şeyler korunmuştu. Standart maç tarafındaysa yine önemli değişiklikler yoktu.

Tüm bunları zaten bütün FIFA oyuncuları, oyun çıkmadan önce biliyorlardı. FIFA serisini seven oyuncular, EA’den bir şey beklememeye de başlamışlardı. Oynanışta yapılacak küçük iyileştirmeler, yeni modlar ya da bazı farklılıklar, oyunu satın almak için yeterli sebep sunuyordu. FIFA 21 de yaptığı bu küçük değişikliklerle çoğu FIFA oyuncusunu tatmin etmeyi başardı. Hazırsanız FIFA 21 inceleme yazımıza başlayalım:

fifa 21 inceleme fut menü

FIFA 21 İnceleme: Ultimate Team

Duyurulduğu ilk günden bu yana FIFA serisini taşıyan Ultimate Team, bu sene de FIFA 21 satın almak için ana sebeplerin başında geliyor. Bu sene de modun ana mantığı aynı şekilde işlemeye devam ediyor: Kendi takımınızı kurun, kimyayı tutturun, liglere katılın ve daha iyi bir takım kurmak için çalışın.

Daha önceki senelerde olduğu gibi FIFA 21’de de oyuncuları FIFA Coin kullanarak ya da paket açarak ediniyoruz. FIFA 20’den farklı olarak, Division Rivals’a başlarken derecelendirilme maçlarında (İlk 5 maç) sonucunda belirli bir coin ile ödüllendiriliyoruz. Ortalama galibiyet başı 22K oyunculara hediye ediliyor. Bir diğer yenilik ise bir ligden diğer lige yükselince de ödül geliyor. Örneğin; Division 6’dan Division 5’e çıktığınızda tek sefere mahsus olmak üzere 15 bin coin alıyorsunuz. Kadro kurma görevleri olduğu gibi duruyor ve benzer şekilde ilerliyor. Kadro kurma görevlerinin yanına yakın zaman önce eklenen ana görevler ise devam ediyor. FIFA 21’de ana görevlere bir de “Takım” bölümü yerleştirilmiş. Burada FIFA 21 oyuncularıyla birlikte çeşitli görevler yapıyor ve ona göre ödül alabiliyorsunuz.


İlginizi çekebilir: FUT modunda coin nasıl kasılır?


Yapılan en büyük değişikliğin başında ise “kondisyon” kartlarının kaldırılmış olması geliyor. Daha önceki yıllarda maç yaptıkça takımınızdaki oyuncular yoruluyorlardı. Oyuncuları dinlendirerek kondisyonlarını geri sağlayabildiğiniz gibi kişisel ya da takım kondisyon kartları ile anlık olarak kondisyon eklemesi yapabiliyordunuz. FIFA 21’de artık kondisyon eksikliği yaşamadan, tüm maçlara çıkabiliyorsunuz. Bu değişikliğin oyuncuları oldukça rahatlattığını söyleyelim.

Bir başka büyük değişiklik ise stadyumlara gelen anlamsız detaylı kişiselleştirme seçenekleri. Ultimate Team’de kullandığınız stadyumların koltuk renklerinden, saha kenarına asılan pankartlarına kadar değiştirebiliyorsunuz. Bu sayfa altında yapabileceğiniz değişiklikleri ise şöyle sıralayabiliriz: Stadyum, stadyum koltuk rengi, ana koreografi, saha kenarı koreografisi, koltuk içi koreografisi, takım arması, takım forması, takım lakabı, gol anonsu, seyirci marşı… Gördüğünüz gibi tonla değişikliği, buna uygun kartları satın alarak ya da görevleri tamamlayarak uygulayabiliyorsunuz. Aslında bu ürünlerin paketlerden çıkmasının sebebi kalkan kondisyon arttırma kartının yarattığı boşluğu doldurmak. Paket açtığımızda ne yapalım iyi oyuncuları güzel bir koreografi varken…

Bir başka kullanışlı değişiklik ise oyuncu kartlarının daha ayrıntılı şekilde aranabilmesi olmuş. Geçtiğimiz sene oyunun son ayına kadar sadece bronz, gümüş, altın ya da özel olarak arama yapabiliyordunuz. Hal böyle olunca altın ya da altın nadir arasında seçim yapamıyordunuz. Dahası Libertadores Kupası’ndan UEFA Avrupa Ligi’ne kadar onlarca farklı özel kart olmasına karşın, bunlardan hangisini görmek istediğinizi belirleyemiyordunuz. Tam bir sene sonra bunu değiştirmiş durumdalar.


İlginizi çekebilir: FIFA 21 Ultimate Team Başlangıç Rehberi


Ultimate Team’de hala benzer tipte golleri görüyoruz. Bu durum oldukça can sıkıcı, oyun içerisinde açıkça bir defans derinliği sorunu var. Oyunun oynanış metası FIFA 19’a çok benziyor, 92 hız üstü kanat oyuncularına topu verin çizgiye inin içeri yerden pas atın çok büyük olasılıkla gol oluyor. Defanslarda verilen talimata rağmen hücum oyuncularını çok ileride karşılıyor. EA bunu büyük ihtimal önümüzdeki aylarda düzeltecektir.

FIFA 20’de gördüğümüz sıkıntıların bazılarıysa aynen devam ediyor. FUT Menüsü şeklen değişikliğe gitmiş durumda. Sol joystick ile yukarı doğru bastırırsanız stadyum düzenlemelerini, aşağı doğru bastırırsanız kadro düzenlemelerini görebiliyorsunuz. Daha iyi görünen bir menü olmasına rağmen, hala yavaş çalışmaya devam ediyor ve bazı yerlerde takılıyor.

Ultimate Team’de kadro kurma görevlerini yaparken ara sıra FPS düşüşleri yaşanıyor. Örneğin bir göreve girdiğiniz zaman oyuncuları kadro kurma görevlerinin marketinden alıyorsanız 8 oyuncu aldıktan sonra FPS’te düşüş yaşanıyor.

FUT modunun en can sıkıcı problemi ise yıllardır değiştirilmeden gidiyor: Aradığınız oyuncuların çoktan liste dışı olması. Bir oyuncu araması yapıp satın almaya çalıştığınızda, çoğu zaman satışın kapandığı bilgisiyle karşılaşıyorsunuz. Neredeyse yaptığınız her 10 aramanın 9’unda bu uyarıyla karşılaşmanız olası. Satış dışı kalan kartların liste dışı kalması ise kimi zaman dakikalar alıyor. Hal böyle olunca aynı aramayı tekrar tekrar yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bu sorun ile karşılaşmamınız için yapmanız gereken bir metot var. Arama yerindeki maksimum teklif bölümünü 15 milyona getiririn ve her yaptığınız aramada 1K düşürerek arayın o zaman market filtrelemesini düzgün yapıyor.

Türkiye’den oyunu oynayan oyuncuların yıllardır karşılaştıkları MS sorunu ise süregeliyor. Fiber internetle 100Mbit/s ile bağlanmanız fark etmeksizin, yeterli performansı alamıyorsunuz. EA’in Türkiye’ye yönelik sunucularını iyileştirmemesi sebebiyle Avrupa’da eşleştiğiniz oyunculardan halihazırda 1-0 geride başlıyorsunuz. Benim gibi eğlence amaçlı oyunu oynayanları çok rahatsız etmeyecek olan bu durum, özellikle profesyonel arenada Türkiye’deki oyuncuların elini zayıflatıyor.

Oynanışta Yapılan Değişiklikler

Ultimate Team her ne kadar FIFA’nın ana taşıyıcısı olsa da 11 v 11 standart maçlar ve buradaki oynanış da oyun için oldukça önemli. Yüzde 95 oranında bir önceki oyuna benzese de FIFA 21’in oynanışında değişiklikler yer alıyor. Bunların başında ise değişen dripling sistemi ve beceri hareketleri geliyor.

FIFA 21 ile birlikte oyuna eklenen “Agile Dribbling” sistemi, aslında beceri hareketlerini de direkt olarak etkilediğinden, iki başlığı aynı anda kapsıyor. Oynanışın temel dinamiklerini değiştiren çevik top sürme sistemi, doğru şekilde uygulandığında, önemli avantajlar sağlıyor. Yeni sistemle birlikte top, futbolcuların ayağına daha yakın kalıyor ve hızlanma sırasında top ayaktan çok uzaklaşmıyor. Böylece sadece joystick hareketleri ile rakip eksiltmenin önü açılıyor. Özellikle ceza sahası çevresinde yeni sistemin doğru kullanımı, direkt olarak kaleciyle karşı karşıya kalmanızın önünü açıyor.

Daha uzun koşularda R1 ve sağ joystickle birlikte yapabileceğiniz hareketlerle yine kolay şekilde adam eksiltebiliyorsunuz. Özellikle Rashford, Coman, Sterling gibi oyuncularla bu yeni detay birleşince, öldürücü sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.

Bu iki yeniliği bir arada kullandığınızda ise ortaya kesinlikle sonuç çıkıyor. FIFA 21’de maçların çok yüksek skorlu bitmesinin arkasındaysa bu yenilikler yatıyor. 15 – 8 gibi sonuçlar, daha önceki oyunlarda pek görülen sonuçlar değillerdi. Agile Dribbling ile birlikte her iki taraf da daha fazla pozisyon yaratabiliyorlar ve sonuç alabiliyorlar.

(Solda FIFA 20 – Sağda FIFA 21 R1 tuşu işlevi)

Dripling sisteminde değişiklik olmasına karşın hala en yüksek verim alabildiğiniz kombinasyon, kanatlarınızı ceza sahasının içine kadar götürebilmek. 90 Pace sahibi bir kanat oyuncusuyla aut çizgisine kadar koşabilir ve topu kaleye dönük forvet oyuncunuza aktarabilirseniz, yüzde 80 golü atıyorsunuz.

(Agile Dribbling ile yaratılmış bir pozisyon)

Pozisyon yaratmanın kolaylaştırmasıyla birlikte defans oyuncularının yapay zekaları da bir üst seviyeye çıkarılmış. FIFA 20’de olduğu gibi orta saha oyuncularını kontrol edip, defans oyuncularını otomatik olarak konumlandırmak suretiyle pek çok pozisyonu uzaklaştırabiliyorsunuz. Burada FIFA 20’den farklı olan kısım ise bu sefer müdahaleyi sizin yapmanız gerekmesi. FIFA 20’de neredeyse yapay zeka kendi başına topu alıyordu. Bu sefer doğru konumlanan defans oyuncularınızı seçerek, doğru anda hamle yapmanız isteniyor. Bu doğru hamleleri yapabilirseniz atağı uzaklaştırabiliyorsunuz. Keza bu hamleleri orta sahada yapmanız halindeyse kontra atak şansı yakalayabiliyorsunuz.

Defans üzerindeki değişiklik kimi zaman olmadık durumların ortaya çıkmasına da sebebiyet verebiliyor. Savunma ve orta saha oyuncuları, akla hayale gelmeyecek toplarda araya girebiliyorlar. Özellikle rakip oyuncu, kendi futbolcularını kontrol etmediğinde işiniz çok zorlaşıyor. Bunu Squad Battle gibi direkt olarak yapay zekaya karşı yaptığınız maçlarda daha net şekilde görebiliyorsunuz.

FIFA 21 İnceleme: Kariyer Modu

FIFA 21’in tanıtımında en çok kullanılan mod ise kariyer modu olmuştu. EA Sports, uzun yıllardır elini dahi sürmediği kariyer modunu değiştirmek için harekete geçmiş ve büyük değişiklikler yaptığını söylemişti. EA çok önemsemese de kariyer modu oyunun FUT’tan sonra en çok oynanan modu olarak oyuncuların ilgisini çekiyordu.

Bu tarafta yapılan en önemli değişiklik, Football Manager tarzı maç izleme ekranı yani “İnteraktif Maç Simülasyonu” oldu. En çok beğendiğimiz özellik ise maçı simüle ederken takımınız geri düştüğü zaman “Jump In” diyerek direkt oyunun içerisine girip oyuna müdahil olabiliyoruz. Bu durum da kariyer modu çok daha verimli hale getiriyor.

Nihayet transfer sisteminde de yeniliklere gidilmiş. Hem insan hem de yapay zeka kontrolündeki takımlara yeni transfer yolları sunuyor. Gelecekteki transfer ücretleriyle Satın Alma Opsiyonlu Kiralama teklifleri yaparak oyuncuları önce kiralayıp sonra satın alabiliyoruz. Yapay zeka transfer tekliflerini değerlendirebiliyor, yeni yetenek bulmaya yardımcı oluyor.

Kariyer modunda, FIFA 19 ile gelen oyuncuları antrenmana göndererek oyuncuların belirli özelliklerini geliştirerek oyuncunuzun ratinginin artmasına yardımcı olabilirsiniz. Maç içerisinde ne kadar fazla oynarsanız o oyuncuların gelişimi açısından iyi olacaktır.

Grup antrenmanı oturumları kurarak oyuncularınızın gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Performansı düşüşe geçen bir oyuncu ile gol atmaya çalışarak moralini yükseltebilir. Simüle ettiğiniz maçlarda onunda daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz. Böylece oyuncunun hem verimliliği artacaktır, hem de daha hızlı ratingi yükselecektir.

FIFA 21 İnceleme: Volta

Volta geçtiğimiz yıl gelen FIFA’nın en efsane oyunlarından birisi olan FIFA Street’in günümüzdeki versiyonudur. Sokak futbolunu FIFA 21 ile iliklerimize kadar hissediyoruz. Geçtiğimiz yıl tanıştığımız Volta’da bu yıl güzel yenilikler var. Hem çevrimiçi Volta modunda yenilikler var, hem de Volta’nın hikaye modunda büyük yenilikler.

FIFA 21 ile birlikte artık arkadaşlarınız ile birlikte “Pro Clubs” tarzında Volta oynayabiliyorsunuz. 5 kişilik takımlar halinde arkadaşlarınız ile sokak futbolu oynamak açıkçası çok zevkli kendinizi kasmadan çok eğlenceli vakitler geçirebiliyorsunuz. Maç kazanarak takımınızı ve oyuncularını geliştirebiliyorsunuz. FIFA 21’in en iyi modlarından birisi olduğunu söyleyelim.

FIFA 20’de ilk defa buluştuğumuz Volta’da hikaye modu geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda çok eğlenceli. FIFA 20’de James Harden gibi bir farklı bir daldan gelen yıldız ile Venice Beach’te basket oynuyorduk, bu yıl da boksun efsanesi Anthony Joshua ile sokak futbolu oynuyoruz. FIFA 21, Volta’da hikaye modunda bir çok ünlü ve ikonda yer alıyor. Kaka, Diplo, Henry, Erik Cantona, Kylian Mbappe, Trent-Alexender Arnold, Joao Felix ve Anthony Joshua oyunun hikaye modunda oyuna derinlik ve eğlence katıyor.

Kendi yarattığımız karakterimiz ile bir sokak futbolu turnuvasına davet ediliyoruz ve hikayemize Sao Paulo’da başlıyor. Turnuva da ilk maçtan sonra efsanevi futbolcu Kaka’yı da orada görüyoruz. Turnuvayı kazandıktan sonra turnuvayı düzenleyen Kaka takım arkadaşımız Kotaro Tokuda’yı Dubai’de ki büyük turnuvada yer alması için kendi takımına davet ediyor. Geriye takımın üyeleri ise orada buruk bir şekilde otururken ünlü menajer Beatriz geliyor ve turnuvaya katılmak için bize sponsorluk teklif ediyor. Ancak turnuvaya katılmak için önümüzde 4 farklı rakip daha oluyor. Hikayemiz bu şekilde devam ediyor.

Sonuç: FIFA 21 Alınır mı?

Kabul edelim, FIFA serisini satın alan oyuncular olarak sadece kadro güncellemelerine para veriyoruz. Daha doğrusu bir çoğumuz, sadece yeni kadrolarla mücadeleye girmek için yeni oyunu dört gözle bekliyoruz. Yoksa oyunda büyük değişikliklerin olmayacağını, henüz çıkmadan biliyorduk.

Buna rağmen FIFA 21’in kariyer tarafında yaptığı değişikliklerin oldukça yerinde ve yıllardır beklenen değişiklikler olduğunun altını çizelim. Yani oyunu sadece FUT için değil; diğer modları da oynamak için satın almak istiyorsanız, bu sene sizi tatmin edebilecek bazı değişiklikler olduğunu söyleyebiliriz.

Sonuç olarak FUT bildiğimiz gibi devam ediyor, kariyer modu baştan aşağı değişmiş durumda ve sokak futbolu temalı VOLTA, gayet eğlenceli şekilde devam ediyor. Tüm bunların yanında oynanışa yapılan küçük dokunuşlar ile oyun daha eğlenceli ve mücadeleci hale gelmiş durumda.

FIFA 20’den FIFA 21’e geçmek için elimizde yeterince sebep var gibi görünse de oyunun yıllardır beklenen sıçramayı gerçekleştirmediğini de belirtmeden geçmeyelim. Frostbite’a geçildiğinden bu yana özellikle ana oynanış tarafında büyük değişiklikler göremedik. Üstüne üstlük yıllardır devam eden hatalar ve eksiklikler hala oyundaki yerini koruyor.

PES serisinin bir yıl ara vererek geliştirme sürecine girdiği düşünülürse, FIFA’nın önümüzdeki sene için önemli bir sıçrayış yapması gerektiği aşikar. Yine benzer şekilde bir tür sezon güncellemesi gibi bir oyun tanıtılırsa, ciddi anlamda oyuncu kaybedebileceğini şimdiden söyleyebiliriz.

Yukarıda yazdığımız her şeyin yanı sıra artık futbol oyunlarının her sene için 60 dolar talep etme stratejisinden vazgeçmeleri gerekiyor. Şirketler için beklenmedik şekilde karlı olan bu yöntem, oyuncuları gerçekten futbol oyunlarından soğutmaya başladı. Game as a Service modelinde, sadece güncellemelerin yapıldığı, belirli abonelik ücretlerinin olduğu ve istediğimiz zaman katılıp ayrılabileceğimiz bir model hayal etmekten başka şansımız ise şimdilik yok.

Sonuç olarak FIFA 21 inceleme yazımız sonlanırken, oyunda yer alan bütün değişiklikleri anlattığımızı düşünüyoruz. FIFA seviyorsanız, oyunu almaktan çekinmeniz gereken bir durum yok. Büyük değişikliklerin gelmediğini de zaten biliyor olmalısınız.

İnceleme

FIFA 21

6.8 Puan

FIFA 21 futbol oyunu sevenleri mutlu edebilecek özelliklere sahip mi?

ARTILAR

  • Farklı modlar
  • Oynanışta yapılan değişiklikler
  • Yeni kariyer modu
  • Ultimate Team

EKSİLER

  • Küçük değişikliklerle sınırlı kalma
  • Kariyer modundaki değişikliklerin yanlış yerlere odaklanması
  • Defans yapmanın kabus haline gelmesi
  • FUT'un parayı ödeyen kazanıra evrilmesi
  • Geçen seneden kalan bug'ların devam etmesi
  • Mobil oyun tarzı oyuncuyu oyuna bağlama taktikleri

Editörün Puanı

  • Oynanış 7
  • Grafikler 5
  • Sesler 8
  • Oynanabilirlik 7
Exit mobile version