F1 Manager 2022 İnceleme

Resmî lisansıyla F1 Manager 2022'de Formula 1 pistlerinin tozunu attırmaya hazır olun.

Frontier Developments’in geliştiriciliğini ve yayıncılığını üstlendiği F1 Manager 2022 yaz aylarının son gününde, kavurucu ayların sonunda, Eylül dönemi öncesi oyunsuz süreçte nispeten sessiz sedasız olsa da çıkışını gerçekleştirdi. F1 sevdalıları bir yana, özellikle menajerlik oyunları tutkunları için büyük önem arz eden oyun, 25 Ağustos tarihinde erken erişim, 30 Ağustos tarihinde ise herkese açık bir şekilde piyasaya sürüldü.

Pek koyu F1 takipçisi olduğumu söyleyemesem de boş vakitlerimde seyretmekten keyif alan biriyim. Çocukluğumdan bu yana Football Manager oyunlarıyla büyüyen biri olduğum için bir evrende onlarca sezon geçirmek artık benim için hobiden ziyade tutku hâlini aldı. Geceleri bir maç daha diye diye kapatamadığımız oyunlar günümüzde yerini birbirinden farklı spor dalının menajerlik oyunlarına bırakmaya başladı. F1 Manager 2022’nin duyurusunu gördüğümde de ilk hissettiğim şey buydu. Belli ki bir yarış daha bir yarış daha diyerek geceleri heba edeceğimiz bir oyun geliştirilmekteydi.

Frontier Developments’in geçmiş tecrübeleri göz önüne alındığında böylesi bir yükün altından kalkıp kalkamayacakları merak konusu olsa da F1’in yıllardır süregelen tek oyunu Codemasters’ın elindeki F1 serisiydi. Zamanla oyunun hakları EA’ye geçti ve F1 severler de bu sözlerimi kabul edecek olmalı ki artık farklı tatlarda F1 oyununa hatta oyunlarına ihtiyacımız vardı.

F1 Manager 2022 de bu nedenle büyük önem taşıyor. Frontier Developments ekibinin sağlamış olduğu kod sayesinde oyuna erişme imkânı yakaladık ve sizler için inceledik. Tüm detaylarıyla F1 Manager 2022 inceleme yazımız yayında!

F1 Manager 2022 İnceleme

F1 Manager 2022’yi diğer menajerlik oyunlarından hatta bu alanda en popüler olan Football Manager’den ayıran en önemli özellik ve beni en çok heyecanlandıran şey başından beri belliydi. Elbette lisans ve veri tabanı esnekliği. Football Manager gibi Dünya’da hizmet ettiği ve her ülkede ayrı ligi bulunan bir spor oyununun menajerlik oyununda tamamı ile lisanslı, her şeyi birebir kapsayan bir veri tabanı yakalamak güç. Elbette her yıl bu doğrultuda imkânlar zorlansa da F1 gibi bir dalın menajerlik oyununda bunu yansıtabilmek daha kolay olacaktı. Oyunun duyurusunu gördüğüm ilk gün düşündüğüm şey buydu. Lisanslı pilotlar, lisanslı takımlar, lisanslı pistler ve dahası. Daha az kişiden oluşan veri tabanı, daha hızlı akan tarihler. Uykusuz geceler, bitmeyen sezonlar…


İlginizi Çekebilir: The Quarry İnceleme


Tabii bir noktada bunlara karar verecek şey de yarış motoruydu. İlk duyuruda oyunun 2D mi yoksa 3D mi bir yarış motoruna sahip olacağı ve bu motoru destekleyecek yapay zekânın ne durumda olacağı belirsizdi. Konu Frontier Developments olunca çıkarımda bulunmak elbette güç ama bir menajerlik oyununun en önemli iki yapı taşı söz konusu olduğu için belki de tüm oyunun iyi veya kötü olacağını belirleyecek şeyler de bunlardı. Bu nedenle incelemeye doğrudan yarış motoruyla girip, diğer noktalara daha sonra geçmek gerekiyor.

Yarış Motoru, Eksiklerine Rağmen Serinin İlk Oyununa Göre Başarılı

Başta dediğim gibi aslında ilk oyundan 2D bir motora bile muhtemelen kimsenin sesi çıkmayacaktı. Şahsi tahminim de 3D olsa bile Football Manager’in maç motorunun grafik kalitesinde bir şeyler göreceğimiz yönündeydi. Yarış motorundan gelen ilk görüntü Codemasters’ın F1 22’sine yakın grafik kalitesinde bir yarış motoruna sahip olacağımızı gösteriyordu.

Daha sonrasında gelen videolar yarışlarla ilgili kısmi fikirler verse de menajerlik oyunlarında bir oyun motorunu kavrayabilmenin en iyi yolu elbette oynamaktan geçiyor. Yapay zekânın pistteki koşullara, şartlara ve durumlara göre edindikleri mentalite, girdikleri strateji ve dahasını görebilmenin en iyi yolu pek çok yarışı test etmekten geçiyordu.

F1 Manager 2022 İnceleme

Bu noktada F1 Manager 2022 oyuncuları ikiye böldü. Gerek yarış içerisindeki DRS noktalarındaki geçişler gerek sürücülerin neredeyse hiç divebomb denememeleri aslında yarış motorunun çok fazla olağan koşula sahip olmadığını, çoğunlukla belli bir düzen doğrultusunda çalıştığını gösteriyordu. Açıkçası hemen hemen buna yakın bir düşünceye sahip olsam da benim için F1’i güzel yapan yarışta gerçekleşen olayların etkisi üzerinde tüm takımların ve sürücülerin almış oldukları kararlar elbette. Bu da oyunun yarış motorunun bahsettiğim eksiklere sahip olsa bile böylesi bir serinin ilk oyunu için benim nezdimde başarılı olduğu anlamına geliyor.

Yukarıda değindiğim sorunlar dışında gözüme batan sıkıntılar da var fakat bunları düzeltmek için geliştirici ekip sonraki oyunu beklemek yerine güncellemeleri kullanabilir. Örneğin neredeyse her pistte hemen hemen aynı yerde aynı tip kazaların olması, yağmurun yağacağı önceden fark edilmesine rağmen sıralama turlarında takımların yani yapay zekânın erkenden yumuşak lastiklerle hızlı turlar atmak yerine yağmuru bekleyip daha yavaş turlar atması gibi nispeten önemsiz ama gelecekte düzeltilmesi gereken sorunlar mevcut.

Yüz Modellemeleri Oldukça Başarılı

Oyun çıkmadan önce Frontier ekibi pilotlarla iş birliği içerisinde oyunda kullanılmak üzere pilot yüzlerinin modellemesini oyuna aktarmıştı. Pek çoğunu oyun çıkmadan görme şansına erişsek de oyun içerisinde de modellemeler oldukça iyi gözüküyor.

Modellemelerden girmişken konuyu animasyonlara da bağlamak istiyorum çünkü oyunda başlarda oldukça hoşunuza gidecek ancak zamanla sürekli tekrarlayan ve bazı zamanlar yanlış anlarda çıkan animasyonlar mevcut. Yine de yarış gününün o eşsiz atmosferini yansıtmak adına önemli iş çıkardıklarını söyleyebilirim.

Arayüzün Sadeliği ve Şıklığı Göz Alıyor

Menajerlik oyunları arcade oyunlara kıyasla ciddi anlamda detaylara sahipler. Daha önce verdiğim Football Manager örneğinde olduğu gibi bu denli detayın fazla olduğu oyunlarda arayüzün tasarımı da sanıldığından büyük önem taşıyor. Frontier ekibinin bu konuda da oldukça iyi iş çıkardığını söylemem gerek çünkü kanımca mobil oyunlara benzediğini ve başta hoş durmayacağını düşünsem de oyunu oynamaya devam ettikçe arayüze ve detaylara hâkim olmak gayet kolay bir hâl alıyor.


İlginizi Çekebilir: V Rising İnceleme


Alt taraftaki panel üzerinden ihtiyacımız olan her şeye erişebiliyoruz. Menajerlik oyunlarında daha sıklıkla sol tarafta gördüğümüz panelin alta alınmış olması, genel ekranda çok daha fazla detaya ve anlık istatistik, puan durumu gibi verilere de daha fazla yer verilebilmesini sağlamış.

Oyunda bulunan pistler ve her geçen yarışta o yarışın ve pistin özel kayıtları tutulmakla beraber geride kalan son 5 sezonluk kayıtlar da oyunda yer alıyor. Bu sayede daha önce o pistte kullanılmış stratejiler, tur süreleri, hangi hava koşullarında hangi lastiklerin daha uygun olduğu gibi daha pek çok niteliğe ve veriye pist bilgileri üzerinden erişebiliyoruz. Bu da benim gibi istatistik, kayıt ve rekor delileri için küçük ama kayda değer özelliklerden biri.

Pilot Sirkülasyonu Sürdürülebilirliği Sağlıyor

Menajerlik oyunlarının en temel yapı taşlarından biri de o evrende süren onlarca sezonun sonunda kilit isimlerin kimler olacağıdır. Bu sirkülasyonu sağlayabilmek için Football Manager’de regen veya newgen adı verilen oyun tarafından altyapı futbolcuları yaratılır. F1 Manager 2022 duyurulduğunda da ilk merak ettiğim şeylerden biri buydu. Pilotlar emeklilik dönemlerine yaklaştıkça ve emekli oldukça yerlerini kimin alacağı, daha uzun sezonlarda sirkülasyonun nasıl sağlanacağı oldukça önemliydi. Frontier bu noktada bahsettiği kadarıyla Football Manager’daki sistemin benzerini kullanmış. Şahsen henüz o kadar uzun sezon ilerleme fırsatım olmadı ama ilerleyenlere baktığımda bu sistemin fena işlemediğini söyleyebilirim. Bu da uzun sezon kariyer yapanların zevklerinin baltalanmamasını sağlayan önemli özelliklerden.


İlginizi Çekebilir: Evil Dead: The Game İnceleme


Sirkülasyon demişken, oyundaki keyfinizi ve ilginizi bir arada tutacak, belki de sizleri gecelerce sonraki sezonlar için oyunda kalmanızı sağlayacak özelliklerden biri regülasyonlar. Gerçekte olduğu gibi oyunda da regülasyon ve kural değişiklikleri mevcut. F1 takip edenler bunlara oldukça aşinadır. Oyunda belli periyotlarda takımlara ve tabii ki size belli başlı konularda regülasyon değişikliği önerileri sunuluyor. Bu önerilere kabul veya ret hakkınızı kullanabiliyorsunuz ve bu, oyunda geçen her sezonun birbirinden farklı olaylara gebe olmasını sağlayabiliyor.

Oyundaki pilot gelişimi de yarışta ve yer yer şans verdiğiniz yedek pilotunuz için antrenman turlarında sağlanabiliyor. Pilotlarınız belli başlı deneyim puanlarına ulaştığında dilediğiniz özelliğini artırabileceğiniz gelişim puanına sahip oluyorsunuz. Bu da sahip olduğunuz pilotların geleceğini ve yarış performansını geliştirme imkânının elinizde olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle tercihlerinizi iyi yapmalısınız.

Tesisler ve Kurul Hayati Önem Taşıyor

F1’de pilotunuz başarısı kadar pilotunuza sunacağınız otomobil de oldukça önemli. Bu da oyunda takımınızın sahip olduğu tesisleri geliştirmekten geçiyor. Burada ufak bir anekdot. Takımların geçmiş yıllardaki sıralamalarının ortalamasına göre sahip oldukları harcama bütçeleri var ve bu harcama bütçeleri doğrultusunda harcamalarınızı dikkatli seçmelisiniz. Bu nedenle bütçe dağılımı da oldukça önemli. Dilerseniz tesislerinizi geliştirerek yeniliğe her zaman bir adım daha yakın olursunuz, dilerseniz yeni parçalarla otomobillerinizi geliştirebilirsiniz. Tercih sizin.

Otomobilleri geliştirmek için oyunda üç önemli noktaya dikkat etmek gerekiyor. Yeni bir otomobil parçası üretebilmek için öncelikle o otomobil parçasının tasarımını gerçekleştirmek zorundasınız ancak bu tasarım aşaması hem mevcut mühendis sayınızla hem harcama bütçenizle hem de zaman zaman takımlara sağlanan araştırma periyotlarıyla ilişkili. Her tasarım, araştırma ve üretim için belli sayıda yuvanız bulunuyor ve elbette bu yuva sayısını artırmak tesisleri geliştirmekten geçiyor. Bu noktada ciddi anlamda takımınızın geleceği ve planlamanız için bütçenizi doğru yerlere harcamaları ve belli bir plan doğrultusunda hareket etmelisiniz. Doğru takım için doğru planlamayı yapmanız büyük önem arz ediyor çünkü kurulun talepleri ve kurul güveni takımınızın başındaki geleceğinizin en önemli etkeni.

Oyunu şahsen PC üzerinde deneyimleme imkânım oldu ve performans konusunda herhangi bir sorun yaşamadım. Ortalama bir PC’ye sahipseniz bu konuda sorun yaşamayacağınızı, ayrıca oyunu konsollar üzerinden oynamanın da gayet rahat olduğunu belirtmem gerek.

Benim gibi F1 terimlerinin birçoğuna aşina değilseniz ve F1’in teknik tarafıyla yeteri kadar alakanız yoksa da dert etmeyin çünkü oyunun başlangıç rehberi oyunu anlayabileceğiniz düzeyde size öğretiyor ve dilediğiniz takdirde bu rehberi ayarlardan kapatabiliyorsunuz. Keza oyunun Türkçe dil desteğiyle çıkış yapması bahsettiğim terimleri ve F1’in teknik tarafını anlamanızda büyük önem taşıyor ve oynadığım kadarıyla çevirinin oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bazı oyunların çevirisindeki globalde kullanılan kavrama bağlı kalmama gibi durumlardan ötürü çoğunlukla İngilizce oynamayı tercih etmeme rağmen F1 Manager 2022’de oyunu bu zamana dek Türkçe oynamayı tercih ettim.


İlginizi Çekebilir: Ghostwire: Tokyo İnceleme


Özetlemek gerekirse daha önce benim gibi menajerlik oyunlarını oynamış olmasanız bile F1’e ilginiz veya merakınız olduğu takdirde F1 Manager 2022’ye kesinlikle şans vermelisiniz.

Oyun hakkındaki görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar sekmesi üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın sevgili Turuncu Levye takipçileri.

İnceleme

F1 Manager 2022

8 Puan

Yer yer F1 atmosferini Codemasters’ın F1’inden de iyi sunmayı başaran F1 Manager 2022’ye mutlaka bir şans vermelisiniz.

ARTILAR

  • Sade ve Şık Arayüz
  • Son Derece Başarılı Sesler
  • Sezonluk Sirkülasyonun Sağlanabilmesi

EKSİLER

  • Yüz Modellemelerindeki Kısmi Sıkıntılar
  • Yapay Zekâ Problemleri

Editörün Puanı

  • Editörün Puanı 8

F1 Manager 2022 Fiyatı

En uygun fiyat için pek çok siteden bilgi alıyoruz..

En Uygun Fiyat

₺329
Exit mobile version