Epic Games Patronu Tim Sweeny, Gabe Newell’a Hakaret Etmiş

"Aşağılık herifler" demiş...

Yıllar önce açılmış olan bir davaya ilişkin olarak Epic Games ile Valve arasında gerçekleşen e-posta iletişimleri ortaya çıktı. Görünüşe göre Epic Games patronu Tim Sweeny, Gabe Newell’a hakaret etmiş. Detaylar haberimizde.


İlginizi Çekebilir: Epic Games Bahar İndirimi 2024 Başladı


Epic Games Patronu Tim Sweeny, Gabe Newell’a Hakarette Bulunmuş

Bildiğiniz gibi Valve şirketinin dijital mağazasında uyguladığı politikalar çokça eleştiriliyor. Mesela sırf bu yüzden Ubisoft, 2019 yılı itibarıyla oyunlarını Steam üzerinde yayınlamama kararı almıştı. Gerçi bu karardan sonradan vaz geçmiş ve seçili oyunlarını daha fazla kitleye ulaşabilmek için yayınlamıştı. Yakın bir zaman önce GameDiscoverCo ortaya çıkartılan altı yıllık bir e-posta görüşmesine bakılırsa, Steam mağazasında uygulanan politikalar Epic Games patronu Tim Sweeny tarafından da eleştirilmiş. Ne var ki konuyla ilgili olarak Valve patronu Gabe Newell’a gönderilen yazıda bu eleştiri, hakaret seviyesine kadar ulaşmış.

“Bu haftanın ilerleyen günlerinde Apple ile otoriter bir hükümetin (Çin değil) Epic’in Fortnite’ı iOS’ta değiştirmesini ya da Apple’ın engellemesini talep ettiği bir görüşmeyi gündeme getireceğiz ve her iki eylemle de ihlal edilecek insan hakları ilkelerine ilişkin bir notla yanıt vereceğiz.

Apple’dan Fortnite’ı platformundan kaldırmaya devam etmesini ya da Epic’in bir Kurumsal Sertifika aracılığıyla doğrudan müşterilere dağıtmasına izin vermesini isteyeceğiz ve gerektiğinde bu konuyu da gündeme getireceğiz. Öyle ki Fortnite, iOS’ta sürekli olarak en çok hasılat yapan oyun.

Dolayısıyla, açık platformlar ve mağaza ekonomisi meselesi bu hafta Apple yöneticilerinin en önemli gündem maddesi olacak. Apple’ın uygulama mağazası tekeli ve %30 ücret kombinasyonunun savunulamaz olduğuna karar vermesi hâlinde en iyi sonuca ulaşılabileceğine inanıyorum.

Şu anda siz aşağılık herifler dünyaya güçlü ve kuvvetli olanların özel şartlara sahip olduğunu, %30’un ise daha alt kesim insanlar için olduğunu söylüyorsunuz. Apple tekelini ve %30’luk payını büyük yayıncılarla gizli anlaşmalar yaparak korumaya çalışırsa hepimizi uzun sürecek bir savaş bekliyor. Neden TÜM geliştiricilere daha iyi bir anlaşma vermiyorsunuz? Apple’ı modellerinin artık tamamen savunulamaz olduğuna çabucak ikna etmenin daha iyi bir yolu var mı?”

Gönderilen bu e-posta, Valve Operasyonlar Üst Yöneticisi Scott Lynch tarafından hem Erik Johnson ve Gabe Newell’a “Kızdın mı kardeşim?” yorumu ile iletilmiş.

steam-cc-1200

Hatırlayacağınız üzere geçmişte, Wolfire Games tarafından Valve şirketine toplu dava açılmıştı. Geliştiricileri temsilen Wolfire Games Üst Yöneticisi David Rosen, Valve şirketine Steam mağazasının hakimiyetini PC alanındaki oyun ücretlerini kontrol ettiği ve bunun da hem oyunculara hem de geliştiricilere zarar verdiği yönünde bir suçlamada bulunmuştu.

Epic Games patronu Tim Sweeney’nin Steam mağazasında uygulanan % 30 vergi ile ilgili endişelerini dile getirdiği söz konusu e-posta, iki şirket arasında gidip gelen e-postalardan yalnızca bir tanesi oluyor. Valve, yüksek gelir elde eden oyunlardaki vergi kesintisini azaltan imtiyaz ücreti baremi değişikliğine gitmişti ve üstüne bir de App Store üzerinden Apple şirketine karşı büyüyen öfke binince de haliyle Sweeney keçileri kaçırdı. Bununla birlikte, söz konusu e-posta da göz önünde bulundurulduğunda, aradan geçen altı yıllık sürenin ardından, Apple ile olan savaş hiç de bitmeyecekmiş gibi görünüyor.

Exit mobile version