Ekran Kartı Fiyatları 2 Ayda Ne Kadar Değişti?

Fark etmiş olabileceğiniz üzere bir süredir Sistem Tavsiyeleri serimizi güncellemiyorum çünkü fiyatlardaki dengesizlikler buna engel oluyor. Az önce bu başlığa ufak bir umutla bir giriş yaptım ancak 4.900 TL fiyat etiketine sahip olan sistem tavsiyemizde yer alan ekran kartının, şu an kendi başına 4.200 TL olduğunu gördüm. Şimdi, oturalım ve bu konu hakkında azıcık konuşalım: Ekran kartı fiyatları neler yaşıyor?


İlgili İçerik: En Son Şubat 2021’de Güncellenen Sistem Tavsiyeleri Başlığı


Konuya yabancı kalanlar hemen yukarıdaki linkten ilgili başlığımıza ulaşabilir. Burada 4.900 TL, 8.000 TL ve 16.000 TL bütçe ile oluşturulmuş üç farklı sistem önerisi göreceksiniz. Bahsettiğim gibi, bu yazı en son Şubat 2021’in başında güncellendi.

Sistem Tavsiyesi

İlk sistemimizde MSI AMD Radeon RX 5500 XT yer alıyordu. Bunun yanına işlemciyi, anakartı, belleği, depolama birimini ve kasayı da eklediğinizde, elinizde 4.900 TL’lik bir maliyet bulunuyordu.

Şu an ise MSI AMD Radeon RX 5500 XT kendi başına 4.200 TL fiyat etiketine sahip.

İkinci sistemimizde MSI Nvidia GeForce RTX 2060 Ventus XS yer alıyordu. Bunun yanına işlemciyi, anakartı, belleği, depolama birimini ve kasayı da eklediğinizde, elinizde 8.000 TL’lik bir maliyet bulunuyordu.

Şu an ise MSI Nvidia GeForce RTX 2060 Ventus XS kendi başına 13.950 TL fiyat etiketine sahip. E tamam da zaten sistemin hepsi 8.000 TL ediyordu?

Son sistemimizde ise Asus Nvidia GeForce Dual RTX 3070 8 GB yer alıyordu. Bunun yanına işlemciyi, anakartı, belleği, depolama birimini ve kasayı da eklediğinizde, elinizde 16.000 TL’lik bir maliyet bulunuyordu.

Şu an ise Asus Nvidia GeForce Dual RTX 3070 8 GB kendi başına 14.300 TL fiyat etiketine sahip.


Ekran Kartı Fiyatları Ne Zaman Normale Dönecek?

Nvidia ve AMD tarafından sunulan üst düzey ekran kartları zaten pahalı bir noktada konumlandırılmıştı. Yani, en azından satın almak için onlardan birisini bulmanız mümkünse. Günümüzde, bu fiyat artışının ardında yatan çeşitli sebepler var:

  1. Pandemi nedeni ile aksayan tedarik zinciri ve dolayısı ile düşen stoklar.
  2. Düşen stoklara rağmen yine pandemi nedeni ile artan talepler.
  3. ABD ve Çin arasında yaşanan sorunlar.
  4. Mining için stokları eriten sevgili insanlar.

Aslında bundan birkaç ay öncesine kadar yine her şey yolunda gibi gözüküyordu ancak çeşitli sorunların fiyatları ne kadar artırabileceğini dramatik bir bakış açısı ile izlemeye başladık.

31 Aralık 2020 itibarıyla ekran kartı modelleri ABD yönetiminin Çin ithalatına koyduğu vergi tarifelerine dahil edildi. GPU’lar, daha öncesinde bu vergilerden muaf tutuluyordu. Bu da özellikle üst düzey modellerde yüzde 25 oranında ek vergi anlamına geliyor. Yani 10.000 TL ise, artık 12.500 TL.

Tabii ki buna ek olarak stok sorunları, artan talep ve aniden fırlayan döviz kuru da bu anlamda oldukça etkili oldu.

Açıkçası bu konuda net bir takvim vermek mümkün değil ancak bu yılın sonuna doğru, fiyatlarda kademeli olarak düşüşlerin yaşanmasını bekliyorum. En azından yurt dışında durum bu olacaktır ancak ülkemizdeki fiyatlar için döviz kurunu da yakından takip etmelisiniz.

Exit mobile version