EA SPORTS FC 24 İnceleme

HyperMotion V teknolojisi bir futbol oyununu futbolun da ötesine taşıyor.

Her yıl yeni bir futbol oyunu ve her yıl gözlerini dört açmış, oynamak için sabırsızlanan bir ben. 25 yıllık hayatımda FIFA 2004’ten beri her yılım yeni bir FIFA oyununun nasıl olacağını düşünmekle geçiyor ve öyle ki pek çok kesimin aksine PES’in prime dönemlerinde bile PES oynamaktan keyif almıyordum. Benim için futbolun her şeye gebe hâli FIFA’da mevcutken, PES belli başlı temel ve animasyonlar arasında sıkışmış, sığ bir oyundan farksızdı. Bu denli FIFA tutkunu biri olarak şu satırları yazdığım oyunun adının FIFA olmaması bile nispeten üzüyor olsa da böyle köklü bir isim değişikliğinin oyunda da köklü değişimlere yol açması gerekiyordu.

İlk duyuru geçtiğimiz yıllarda gelse de yepyeni bir isimle gelecek ve yepyeni bir marka değerine sahip olacak oyunu ilk kez bu yazın başlarında görebildik. Önceden belirteyim, evet keşke her yıl çıkmak yerine güncellemeler getirseler, evet bu cüzdanlarımız için daha mantıklı fakat ben “her yıl aynı oyunu süsleyip yeni oyun diye sunuyorlar” cümlesinden hoşlanmıyorum. Pek çoğu için tamamen aynı görünen FIFA, en ufak animasyon ve fiziğiyle bile her yıl bana farklılığını hissettirmeyi başarıyor. Bu yüzden konu köklü değişim olduğunda gerçekten büyük bir değişimin nasıl bir şey olacağını da ister istemez merak ediyor insan.

En nihayetinde EA, FIFA anlaşmasını sonlandırarak, her yıl FIFA’ya sırf FIFA adını kullanmak adına milyonlarca dolar ödeme yapmayı bıraktı ve bu yıl ilk defa EA SPORTS FC adıyla karşımıza çıktı. Peki oyun ismi kadar köklü değişikliklere imza atmayı başarabildi mi? EA’in sağlamış olduğu kod sayesinde oyuna erkenden erişme imkânı yakaladık ve sizler için inceledik. Tüm detaylarıyla EA SPORTS FC 24 inceleme yazımız yayında!

EA SPORTS FC 24 İnceleme

EA SPORTS FC 24’e girer girmez o eski futbol oyunlarındakine benzer fakat animasyonlarla süslenmiş yeni bir menü bizleri karşılıyor. Normalde her yıl aynı menü tasarımını farklı görsellerle süsleyen EA, isminin hakkını vererek burada köklü bir değişiklikle oyuncuları karşılıyor. “Kulübe hoş geldin” yazısı ile yepyeni bir serüvenin başlangıcını simgeleyen şirket, oyuncuların büyük çoğunluğunun oynamayı tercih ettiği Ultimate Team’de atılacak naralara da güzel bir hoş geldin selamı çakıyor.

Öncelikle belirteyim, evet bazı yıllar Ultimate Team’e gerçekten kendimi kaptırdım ama yok şuranın yılın takımı, yok buranın süper kartı gibi tonla ve birbirinden farklı renkte bir sürü kartlar gelmeye başladığından beri Ultimate Team’e sadece oyunun çıkış aylarında giriyorum. Ultimate Team özellikle de modun müptelaları dışında artık anlaması güç, öğrenmesi zor ve takip etmesi çile bir hâle geldi benim gözümde. Hâl böyle olunca hayatın ve işlerin yoğunluğundan giderek vakit ayıramamaya başladım.

EA SPORTS FC 24 İnceleme

Benim oyunda asıl keyif aldığım modlar elbette azınlık tarafta da olsak kariyer modları. Her yıl sandbox bir oyun oynar gibi yepyeni serüvenler yazmak için kariyer modlarında saatlerimi geçiriyorum. Zaman zaman ise vakit geçirmek adına Sezonlar modunda tuttuğum takımla üç beş maç atıyorum. Bu açıklamayı yapma nedenim bu incelemeyi yazarken Ultimate Team’e dair yenilikleri yeterince aktaramayacak oluşum çünkü gerçekten her yıl giderek kompakt bir hâl almasından ötürü bu modda geçirdiğim süre sürekli azalıyor.


İlginizi Çekebilir: The Crew Motorfest İnceleme


Her yıl olduğu gibi verdiği paketleri açayım, biraz takılıp çıkayım diyerek Ultimate Team’e girdim fakat her yıl farklı noktalardan tepkileri üzerine çekmeyi başaran EA’in bu yıl bu çıtayı daha da zirveye çıkardığını fark ettim. İnceleme yayınlandığında muhtemelen birçoğunuz bu durumu deneyimlemiş olacağınızdan çok detaya girmiyorum fakat bu yıl daha önce açıklandığı üzere kadın ve erkek futbolcular Ultimate Team’de bir arada oynatılabiliyor. Bu duruma gelen ilk tepkiler sonrası birçok kesim durumu cinsiyetçilikle suçlamaya kalksa da bu tepkilerin kesinlikle bir art niyeti yok. Fizyolojik olarak kadın ve erkekler eşit olmadığından futbolun da içinde bulunduğu pek çok branşta takımlar yalnızca kendi cinsiyetleri içerisinde yarışıyor. Gerçekçiliği hedefleyen bir oyunda -son yıllarda daha ne kadar gerçekçilikten uzaklaşabilirdi orası da ayrı konu- böyle bir kararın alınması gerçek anlamda abzürt. Evet yeni kartlar deniyor, yeni futbolcular keşfediyor ve yeni oyun stilleri deniyoruz ama arkadaşlar sorun da tam olarak burada. Bu durum opsiyonel değil ve ne yazık ki zorunlu. Bu tür bir dayatma olunca oyunculardan da böyle bir tepki geliyor olması ne yazık ki oldukça doğal fakat tepkiler ne düzeyde olursa olsun ben EA’in gelecek yıllarda da Ultimate Team’de bu politikasını sürdüreceğini düşünüyorum.

Grafikler ve Yeni Animasyonlar

Her zaman söyledim, tekrar söylüyorum; hiçbir oyunda grafiğe çok odaklanan biri değilim ama konu futbol oyunu olunca her etkeni benim için gerçekçiliği desteklemeli ve grafikler de bu konuda en önemli etkenlerden biri. Her yıl üzerine daha da koyan oyun, bu yıl da grafikleri bir üst seviyeye çıkarmış ve gerek oyuncu yüzleri gerek mimikleri birçok AAA oyundan daha kaliteli seviyeye gelmiş.

Stadyumların çevre atmosferi, zaman zaman gösterilen şehir manzaraları, kulüp içi görüntüler ve özellikle de çimler bambaşka bir seviyeye ulaşmış. EA konu grafik olduğunda ilk teknolojilerini çoğunlukla bu seride deniyor ve daha önce FIFA 13’ten FIFA 14’e geçişte olduğu gibi yeni nesile geçişi bizlere çok sağlam bir şekilde hissettiriyor.

Animasyonlar serinin yeni oyununda en çok değinilmesi gereken nokta, öyle ki EA de oyunun pazarlamasında bu konunun üzerine fazlasıyla düşüyor. Oyuna eklenen yeni yüzlerce animasyon artık oyunun her bir noktasında karşımıza çıkıyor. Ana menüde bizleri karşılayan futbolcu animasyonları, maçlara başlarken soyunma odasına, zaman zaman spikerlere, zaman zaman tribünlere ve futbol atmosferinin çepeçevre sardığı pek çok noktaya bakış atmamızı sağlıyor.

EA bu noktada değişiklikler yaparken bazı şeylerden de feragat etmiş. Örneğin maçlar başlamadan önce izlediğimiz klasik seremoniler ilk defa bu yıl oyundan kaldırılmış. Baştan sona bir seremoni izleyemiyor olsak da maç öncesi animasyonlarda zaman zaman bu seremonilerden görüntülere denk gelebiliyoruz. Elbette her maç çeşitlilik sayesinde farklı görüntülere şahit oluyoruz. Örneğin bir derbi maçıysa şehirdeki rekabet atmosferini görüyorken, kulübün o anki durumuna bağlı olarak bazen tribünleri bazen soyunma odasını görebiliyoruz. Bu görüntüler ve animasyonlar kesinlikle rastgele değil ve özellikle kariyer modunda gerçekçiliği oldukça üst seviyeye taşımayı başarıyor.

Oynanış Yenilikleri

Daha önce de söylediğim gibi ben her yıl insanların aynı oyun dediği oynanıştaki o ufak dokunuşları fark edip bundan hoşnut olan biriyim. EA bu konuda hiçbir zaman aynı oynanışı yeni oyun diye sunmadı fakat bu değişikliklerin oynanıştaki etkiyi ve kullanıcıya hissiyatı her zaman değiştirdiğini söyleyemeyeceğim. Yine de bu alanda son birkaç seride başarılı iş çıkaran şirket, yeni oyunda fazlasıyla radikal değişikliklere gitmiş.

Geçen oyunda topun artık kendi ağırlığı olduğunu hissedebilir hâle gelmiştik. Top oyuncunun ayağından tamamen olmasa da kısmen bağımsız hareket ediyor, bu da pozisyonları ve topla oyunları daha az tekrar eder hâle getirmişti. Bu yıl ise topun artık tamamen bağımsız olduğunu hissettiğimi söyleyebilirim. Öyle ki topun ağırlığı zaman zaman enerjileri de bitik durumdaysa oyuncuları yalpalatacak seviyeye gelmiş durumda. Topun oyunculardan tamamen bağımsız hareket edebiliyor oluşu, oyuncuların da 360 derece dönüşlerinin çok daha doğal hissettirmesini sağlamış.

Oynanış bu doğallıklarla birlikte her maçın daha özgün hissettirmesini sağlamış. Örneğin yapay zekâda sıklıkla yaşadığımız benzer tipte ataklar yerini daha özgün pozisyon hazırlıklarına bırakmış ve oyunun sürekli yaşanan git-gel problemi fazlasıyla azalarak, orta sahada rakibe karşı pozisyon yaratma denemelerinin artması sağlanmış. En son FIFA 15’te denenen fizikli oyuncuların daha fizikli olması durumunu da bu yıl yeniden görebiliyoruz. Görsel olarak da artık fizikli oyuncular daha normal yapıdaki bir oyuncudan farklı görünüyorlar ve oyun içindeki vücut mudahaleleri ve ikili mücadelelerde farklarını ortaya koyuyorlar.

Kaleciler geçen sene inanılmaz iyi kurtarışlar yaparken, bu yıl ise anlamsız goller yiyorlar. EA ne yazık ki hâlâ kaleci konusunu dengeli bir duruma getirebilmiş değil ancak geçen seneki faciaya kıyasla bu yıl biraz daha tutarlı olduklarını söyleyebilirim. Yine de bu konuda da güncellemelerle dengeleme getireceklerini düşünüyorum… veya daha da bozabilirler. EA bu, tahmin etmek gerçekten zor.


İlginizi Çekebilir: ASUS ROG Ally İnceleme


Doğru zamanda topa müdahaleler de EA SPORTS FC 24 ile büyük önem kazanmış. İkili mücadeleler artık önceki oyuna kıyasla daha uzun sürerken, topa müdahaleler oyuncunuz için en riskli hamle konumunda. Topu kazanabileceğiniz gibi, kazanamadığınz takdirde yeni bir hamle şansını oyun artık size vermiyor. Evet, oyun önceki serilere göre gerçekten yavaş ancak gerçekte olduğu gibi topa müdahalelerin ikili mücadelelerde yalnızca tek defaya mahsus olması oldukça iyi düşünülmüş ve hatalı müdahale yapan oyuncunun ikinci bir şansı çoğu pozisyonda mümkün olmuyor. Keza kayarak müdahaleler de bu değişiklikten nasibini almış durumda ve doğru zamanda doğru müdahaleyi yapamadığınızda oyuncunuzun kartla cezalandırılması veya oyundan atılması kuvvetle muhtemel.

Kariyer Modlarına Ufak Dokunuşlar

Kariyer modları bu yıl önceki senelere göre daha fazla değişiklik ve yeniliğe sahip olsalar da temel hâlâ aynı. Benim saatlerimi en çok harcadığım modlar burası olduğundan, oyuna ilk girdiğim anda kendimi bulduğum yer de burası oldu. Oyuncu kariyeri ve menajer kariyeri olarak yine iki şekilde karşımıza çıkan kariyer modlarının menajer yaratma, kulüple imzalama aşamalarında herhangi bir yenilik yok.

Menajer kariyerine girdiğimizde bizleri ilk yenilik olarak antrenörler karşılıyor. Artık ekibimizi kulüpte izin verilen sayıda antrenörle doldurabiliyoruz. Bu antrenörlerin belli başlı uzmanlıkları bulunuyor ve kulübünüze oynatmak istediğiniz oyun anlayışı ve taktiğe göre bu uzmanlıklar arasından filtreleyerek antrenör ekibinizi oluşturabiliyorsunuz. Bu sayede oyuncular geçmiş serilerde nitelik artışlarını antrenmanlardan alırken, artık hem taktiğinize olan uyum hem de antrenörlerin taktiğinizle uyumundan almaya başlıyorlar.

Bunun yanı sıra her maç öncesinde artık bizleri bir maç hazırlığı sekmesi karşılıyor. Üç aşamaya sahip bu maç hazırlığı kısmı antrenörleriniz tarafından bildirilen rakip analizini, maça özel antrenmanınızı ve basın toplantısını kapsıyor. Bu maç hazırlıklarının ne kadarına göz atar ve katılırsanız, oyuncularınıza ve maça etkileri de o kadar büyük oluyor. Bunların dışında ise yeni ara sahneler, yapay zekâ transfer geliştirmeleri ve bir dizi ufak değişiklikler menajer kariyerinde yerini almış durumda.

Oyuncu kariyerine geldiğimizde ise bizleri en önemli değişiklik olarak oyuncu menajerleri karşılıyor. Artık oyuncumuzun bir menajeri var ve başlangıçta yine istediğimiz takımda başlayabilsek de artık başka takımlara transferlerimizle menajerimiz ilgileniyor. Transfer olmak istediğiniz bir kulübü seçtiğinizde menajeriniz size o takımdan transfer teklifi getirebilmek için gerekli olan şartları sunuyor. Bunun yanı sıra ise her sezon sonunda kulübünüzle sözleşmeniz bittiyse yeni sözleşme için gereklilikleri ve sizinle ilgilenen kulüplerin tekliflerini masanıza bırakıyor.

Özelleştirme kısmında da artık Volta ve Pro Club modlarından aşina olduğumuz dövmeler oyuncu kariyerindeki oyuncumuza eklenebiliyor. Dövme dışındaki özelleştirme yenilikleri arasında ise yüz koruyucu ve gözlükler yer alıyor. Son olarak ise hem oyuncu hem menajer kariyeri için yeni yılın oyuncusu ve yılın teknik direktörü gibi ödüllerin verildiği ödül törenleri ve önemli başarıların sahnelendiği takım otobüsünde kupa ile şehri dolaşma gibi bir dizi yeni ara sahne oyuna eklenmiş durumda.

EA SPORTS FC 24, oyunu standart sürümle edinenler için 29 Eylül tarihinde PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series XlS ve Nintendo Switch platformlarına çıkışını gerçekleştirecek. Ayrıca oyunu deneyimlemek isteyenler EA Play sayesinde bu sene de 10 saat oynama fırsatına erişebilecek.


İlginizi Çekebilir: Diablo IV İnceleme


Özetlemek gerekirse özellikle fiyatı da baz alındığında eğer delicesine futbol tutkunu değilseniz satın almak için bir süre daha beklemenizi -her sene olduğu gibi- tavsiye ediyorum. Değişiklikler en az ismi kadar köklü olsa da EA’in el atmasını beklediğimiz hâlâ sayısız nokta var ve oyuna harcayacağınız saatin vereceğiniz fiyata değmesi gerekiyor. Bu nedenle erkenden oynamayı planlıyorsanız, içerisinde EA SPORTS FC 24’ün de bulunduğu 1 yıllık 999 TL karşılığında EA Play Pro alarak 1 yıl boyunca tüm EA oyunlarına erişebilirsiniz. Oyun hakkındaki görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar sekmesi üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın sevgili Turuncu Levye takipçileri.

İnceleme

EA SPORTS FC 24

8 Puan

İsminde olduğu kadar köklü değişiklikleriyle yeni bir FIF -öhm- EA SPORTS FC 24 bu yılda da futbol açlığımızı gidermek için bizlerle.

ARTILAR

  • Oynanış Yenilikleri
  • Kariyer Modu Yenilikleri
  • Grafik ve Fizik Seviyesi

EKSİLER

  • Ultimate Team’e Gelen Radikal Yenilik
  • Kısmi Performans Sorunları

Editörün Puanı

  • Editörün Puanı 8

EA SPORTS FC 24 Fiyatı

En uygun fiyat için pek çok siteden bilgi alıyoruz..

En Uygun Fiyat

₺1199
Exit mobile version