Dolphin Emülatörü Steam Mağazasına Şimdilik Gelemiyor

Nintendo yine taş koydu...

Geçtiğimiz Mart ayı içerisinde Dolphin geliştiricileri, 2023 yılının ikinci çeyreğinde emülatörün Erken Erişim versiyonu ile Steam mağazası üzerinden yayınlanacağını duyurmuşlardı. Dolphin emülatörü ile GameCube ile Wii oyunlarını oynamanın hayallerini kuruyorduysanız, sizin için kötü bir haberimiz var.


İlginizi Çekebilir: Xbox Series Konsollarında Emülatör Kullanımı Kısıtlandı


Dolphin Emülatörü Steam Mağazasına Gelişi Gecikecek Gibi

Söylenene göre geçtiğimiz günlerde Nintendo firması, Valve ve Dolphin emülatörünün geliştirme ekibine gönderdiği e-posta ile DMCA yasasını gerekçe göstererek Steam mağazasında yayınlanmamasını istemiş. Bunun başlıca sebebi ise, bahsi geçen emülatörün firmanın fikri mülkiyet haklarını ihlal etmesiymiş.

capsule_616x353

Şu durumda Dolphin, Steam mağazasından kaldırılmış durumda ve görünüşe göre emülatör geliştiricileri de herhangi bir yasal başvuruda bulunmuş değiller. Şu anda ellerindeki seçenekleri araştırıyorlarmış ve yakın bir zamanda da detaylı bir açıklama yapacaklarmış.

“Dolphin’in Steam üzerindeki çıkışını süresiz olarak ertelemeyi duyurmak zorunda oluşumuz hayal kırıklığına uğratıcı. Valve tarafından Nintendo’nun Dolphin’in Steam sayfasını DMCA’yı gerekçe göstererek sonlandırma ihtarında bulunduğu yönünde bilgilendirildik ve durum açıklığa kavuşana kadar Dolphin Steam üzerinden kaldırıldı. Şu anda seçeneklerimizi araştırıyoruz ve yakın gelecekte daha detaylı geri dönüş sağlayacağız.”

Bu durum, oyun emülatörlerinin yasallığı ve Nintendo’nun fikri mülkiyet haklarının kapsamı konusunda da soru işaretleri yarattı. Telif hakkıyla korunan materyallerin izinsiz olarak dağıtılması DMCA’nın ihlalidir ancak emülatörlerin kendilerinin yasa dışı olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar var.

Öyle ki emülatörler korsan oyunları oynamak için kullanılabildiği gibi, artık mevcut olmayan veya çalıştırmak için eski donanım gerektiren oyunları oynamak için de kullanılabilmekte.

 

Exit mobile version