Cyberpunk 2077: Verilen ve Yerine Getirilmeyen Sözler

Tahmin edebileceğiniz üzere Cyberpunk 2077, son zamanların en büyük hayal kırıklığı yaratan oyunlarından birisi oldu. Tabii söz konusu şey ‘hayal kırıklığı’ olduğunda, burada beklentilerin çok büyük bir önemi var. Peki ama bu büyük beklentinin oluşmasında tüm suç oyuncuların mı?

Hayır.


Benzer İçerik: Cyberpunk 2077 için Çıplak Mod Yayınlandı


Cyberpunk 2077 Nasıl Olacaktı ve Nasıl Oldu?

Oyuncuların önemli bir kısmı, Cyberpunk 2077’nin fragmanlarda gördüklerimizden ya da röportajlarda duyduklarımızdan çok daha farklı olduğunu düşünüyor. Biz de bu yazımızda oyun hakkında verilen ancak yerine getirilmeyen sözleri bir araya getirdik.

PS4 ve Xbox One için En İyi Cyberpunk 2077 Ayarları

1- Performans Söylemleri

Cyberpunk 2077 ile ilgili en bariz şey, mevcut nesil oyun konsollarındaki berbata yakın deneyimidir. Aslında şu sıralar pek çok iyileştirme yayınlanıyor ancak çıkış döneminden bahsediyorum.

Elbette her platformda çeşitli sorunlar vardı ancak PlayStation 4 ve Xbox One gibi oyun konsollarında hataların, çökmelerin, kilitlenmelerin ve düşük kaliteli dokuların bir sınırı yoktu.

Şimdi, bundan iki hafta önce yapılan bir açıklamaya göz atalım:

CEO Adam Kacinsk, oyunun çıkışından kısa bir süre önce gerçekleşen yatırımcı toplantısında, oyunun mevcut nesil oyun konsollarında ‘şaşırtıcı derecede iyi‘ gözüktüğünü söylemişti.

Açık bir şekilde konuşursak, CD Projekt’in bu düşük performans sorununu gizlemeye çalıştığını bile düşünebiliriz. Örneğin oyunu konsolda incelemek isteyen basın kuruluşları, normal çıkış tarihine kadar beklemek zorunda kaldı.

Ufak bir bilgilendirme olması adına oyunların inceleme kopyaları basın kuruluşlarına birkaç gün daha erken bir şekilde sunulur ve böylece çıkış tarihine kadar sizlere bir inceleme sunabiliriz.

Ancak Cyberpunk 2077 için, en azından konsol sürümü için, bu böyle olmadı.

Yani oyunu satın alacak kişiler, inceleme yorumlarına çıkış tarihinden birkaç gün sonra ulaşabildi. Nitekim Open Critic, CD Projekt’i ‘aldatıcı, bencil ve istismarcı‘ olmakla suçladı.

Haksız da değillerdi.

2- Yayınlanan Görüntüler

Bu yazı boyunca E3 2018 sırasında yayınlanan demo görüntülere sıkça atıfta bulunacağım çünkü Bloomberg tarafından yapılan araştırmaya göre bu demo o kadar samimiydi ki, gerçekten kendine özel bir başlığı hak ediyor.

Diğer detaylara da değineceğim ancak şimdilik dikkat edilmesi gereken en önemli iddia şu: Bu demo görüntüleri ‘neredeyse tamamen sahte‘ idi.

CD Projekt RED çalışanları tarafından yapılan açıklamaya göre bu demo sırasında oyunun temel sistemleri henüz tamamlanmamış, gösterilen bazı şeyler henüz kodlanmamıştı.

Başka bir deyişle oyunun temeli henüz belirlenmemişti. Aslında demo, ‘oyunun son görünümünü yansıtmadığını‘ belirten zorunlu bir sorumluluk reddine sahip. Bununla birlikte lanse edilen şeylerin kayda değer bir kısmı oyunda yer almıyordu.

3- Açık Dünya ve NPC’ler

E3 2018 demosunda konuşan anlatıcımız şöyle diyordu: “Bugüne kadar çıkan herhangi bir açık dünyadaki en inandırıcı şehri yaratmak için kalabalık ve topluluk sistemlerimizi büyük ölçüde geliştirdik. Şehrin sokakları hayatın her yönünden insan kalabalığı ile dolup taşıyor. Hepsi hayatlarını tam bir gün ve gece döngüsü içinde yaşıyor.”

Açık dünya ile ilgili olaraktan oyun hakkında yapılan röportaj sırasında şu ifadeler kullanılmıştı: “Evet, bizim de asit yağmurumuz var. Night City çok kirli bir şehir ve biz de bu tür şeyleri araştırıyoruz.” Konuşmanın devamında ise NPC’lerin sığınak arayarak tepki vereceğini söyleyecek kadar ileri gitti.

Oyunu hangi cihazda oynarsanız oynayın, açık bir gerçek var: Night City tüm yönleri çok statik bir şehirdir.

Açık bir şekilde gece ve gündüz arasındaki tek fark estetik görünümden ibaret. Üstelik saatlere tepki veren kişiler sadece günün belirli bir saatinde tamamlanması gereken ana görevlere sahip karakterler.

NPC’ler ne olursa olsun aynı şekilde hareket ediyor: Sadece yürüyorlar ve ara sıra telefonlarını kontrol ediyorlar. Mağazalar günün her saati açık. Yani hiç kimse, gündelik rutini takip etmesi gereken komut dosyasına sahip değil. Üstelik bu kalabalıkta çok defa aynı kişiyi yan yana görebilirsiniz.

Eee, kalabalık işte.

4- RPG mi Değil mi?

Yine E3 2018 ile devam edelim. Bu fragman sırasında karakterimizi özelleştirmeye yönelik pek çok detay vardı. Örneğin V’nin kişiliğini, çocukluk idollerini ve hatta Night City’de olma nedenini değiştirebiliyordunuz. Daha sonra bu, Yaşam Yolu ile güncellendi ancak mantık biraz sahtekardı.

Bu yollar oyunun ilk bir saatini, belki daha da kısa bir süre, değiştirmekten ileri gidemedi. Hangisini seçerseniz seçin, bazı konuşma metinleri hariç, hikaye aynı şekilde devam edecek.

Bu arada demo sırasında giyim şeklimizin bile sokak itibarımızı artıracağı söyleniyordu. Şu anki durumda giyim sadece savaş istatistiklerimizi etkiliyor. Ayrıca sürekli olarak yükselen V’e daha lüks daireler satın alabilecektik ama ne yazık ki aynı çukurda kalıverdik.

Exit mobile version