Call Of Duty: Black Ops Cold War İnceleme

Seksenler ruhu geri döndü!

İlk gösterimi ile özellikle ülkemizdeki oyuncularda heyecan uyandıran Call Of Duty: Black Ops Cold War, Aral sponsorluğuyla mercek altında. Treyarch ve Raven Software tarafından geliştirilen Call Of Duty serisinin en yeni oyunu Call Of Duty: Cold War’da bizleri neler bekliyor? İşte tüm detaylarıyla Call Of Duty: Black Ops Cold War İnceleme yazımız!


İlginizi Çekebilir: Assassin’s Creed Valhalla İnceleme


Call Of Duty: Black Ops Cold War İnceleme

Yeni Call Of Duty: Cold War, Call Of Duty: Black Ops serisinin ilk oyununun sonrasında geçiyor. 1980’lerde geçen Sovyet ve Amerikan gerilimini ele alan oyun ile bir süredir birlikteyiz. Senaryo modu, zombi modu ve çevrimiçi modları deneyimlediğimiz oyunda A’dan Z’ye kadar seksenler hissiyatını almaktayız. FPS oyunları arasında gerek satış rakamları gerek kullanıcı memnuniyetinde zirvede yer alan CoD serisi, her yıl olduğu gibi yeniden bizler ile birlikte.

Call Of Duty: Black Ops Cold War, geliştirilmeye başlandığı günden beri yakından takip ettiğim bir oyun. Oyunu Alpha ve Beta’da dahil olmak üzere uzun süre deneyimleme şansına eriştim. Tam sürümünün piyasaya çıkması ile zombi moduna ve hikaye moduna kavuştuk. Oyunun genel oynanışı betadan çok büyük farklılıklar sunmuyor aslında. Güzel bir seksenler deneyimi arayışındaysanız doğru yerdesiniz.

Özellikle hikaye modunun açılışındaki sinematik sahneler soğuk savaşı iliklerinize kadar hissettirmek konusunda başarılı. Oyunun arayüzü, teması ve sesleri seksenleri çok iyi işlemiş. Menü; hikaye, çevrimiçi, Warzone ve Zombi olmak üzere toplam dört seçenek sunuyor. Oyunun favori modu kesinlikle Zombi modu olacak gibi duruyor.

Oyunun Black Ops genlerine sadık kaldığını söyleyebiliriz. Cold War PS3’e gelen ilk Call Of Duty Black Ops’un izinden gidiyor. Call Of Duty oyunlarının vazgeçilmez oyun motoru IW Engine, bir önceki oyun olan CoD Modern Warfare’dan daha farklı bir oynanış imkanı sağlıyor. Eğer Warzone’u veya Modern Warfare’i çok oynadıysanız oyuna adapte olurken biraz sorun yaşıyorsunuz ancak 1-2 saatlik oynama sonunda performansınız adapte olmanız ile doğru orantılı yükselişe geçiyor.

Hikaye Modu Bizlere Neler Sunuyor?

Gelelim oyunun en önemli noktası olan hikaye moduna! Dönemin ABD başkanı Ronald Reagan’ın Perseus adında bir Sovyet ajanını öğrenmesi ardından, Perseus’un icabına bakmak için CIA görevlisi Russell Adler ve ekibi tarafından yönetilen bir gizli operasyona yetki vermesinden sonrasını anlatılıyor.

Call Of Duty: Cold War'da Bizleri Neler Bekliyor?-4

Cold War’da eski oyunlardan tanıdığımız isimlerde bazı bölümlerde bizlerle. Eski Black Ops oyunlarından anımsayacağımız Alex Mason, Frank Woods ve Jason Hudson oyunda yer alıyor. Bu durum oyunun senaryosuna derinlik kattığını söylemeliyim. Oyunun üç farklı sonu mevcut bu sonların isimleri; İyi, kötü ve gerçek.

Spoiler vermemek adına bu sonları burada paylaşmayacağım ancak kötü son ve gerçek son çok iyi olduğunu söylemeliyim. İlk defa bir Call Of Duty oyununda kendi karakterimizi özelleştirebiliyoruz. İlk görevi bitirdikten sonra CIA Safehouse’da “Bell” kod isimli karakterimizi yaratıyoruz. Karakterimizin cinsiyeti, ırkı, doğduğu kıta, psikolojik durumu (Perkler) ve hizmet ettiği örgütü seçebiliyoruz.

Burada aslında en önemli yenilik karakterimize istediğimiz iki adet Perk’ü seçebiliyor olmamız.

Seçebildiğimiz Perk yelpazesi ise oldukça geniş. Bunların bazıları; üç katı kadar daha uzun süre koşabilmek, %50 hızlı kurşun değiştirmek, kurşunların verdiği hasarı arttırmak, canının hızlı yenilenmesini sağlamak, daha iyi odaklanabilmek, patlayıcılardan daha az etkilenebilmek gibi gibi bir çok Perk oyunumuzda mevcut.

Okuyucularımızın dikkatine Call Of Duty: Black Ops Cold War inceleme içerisinde oyunun sonu hakkında SPOILER bulunmamaktadır.

Karakterimizi oluşturduktan sonra hikaye artık tam manası ile başlıyor. ABD Başkanı Ronald Reagan’da, Adler ile beraber çalışıyor ve Woods, Hudson, Mason ve bizzat kendi ismimizle ve takma ismimiz Bell olarak orada bulunduğumuz bir sinematik geliyor, orada ekip başkandan talimatları alıyor. “Nowhere Left Run” bölümü ile çatılarda bir kovalamaca ile başladıktan sonra aradığımız Arash’ın Türkiye’de olduğunu öğreniyoruz.

Daha sonra ise Arash’ın peşine Trabzon Belediye Havalimanı’na gidiyoruz ve aksiyon orada başlıyor. Türkiye bölümü hakkında bir kaç eklemek istediğim var bunların ilki bölümün kısalığı keşke daha fazla detay içerisinde ülkemizde geçen bir CoD oyunu oynayabilseydik. Sadece duvardaki “Önce İş Güvenliği” yazısı ile değil NPC karakterlerde daha net Türkçe konuşabilmeliydi. Bütün bunlara rağmen havalimanında yaşananlar Hollywood filmlerini aratmayacak cinsten.

Hikayende biraz daha ilerlediğimiz zaman 3. bölümde geçmişe yolculuk yapıyoruz. Bulunduğumuz zaman ise ve yer ise 1968 Vietnam. Ekibimizin üyeleri bizi Vietnamda karşıladıktan sonra aksiyona helikopter ile başlıyoruz daha sonra ise Vietnam’ın kasabalarında sovyet belgelerini aramaya koyuluyoruz. Özellikle Vietnamlı askerler çok beğendiğimi söylemeliyim. Sanki PS2’de ki “Shell Shocked” oynuyor gibi hissettim gayet eğlenceliydi.

Daha sonra ise muhteşem Doğu Berline gidiyoruz. Oyunun en çok sevdiğim içeriklerinden birisi bulmacalar oldu. Kapı kilidi açmak olsun, şifreleri çözmek olsun çok keyifli olmuş. Bulmacalar ne çok zor basit olduğu için çözünce insan kendini iyi hissediyor. Özellikle 13. bölümdeki sayılar ile bulmaca baya insanı yoran bir bulmaca olmuş.

Bir başka bölümde ise Nükleer bombanın yapısını, teknik bilgilerini, gideceği yeri öğrenmek çok önemli yoksa nereye düşeceği konusunda da bilgi sahibi olamıyoruz. Bu gibi durumlar da oynanışı, mücadeleyi ve hatta oyunun bütün kaderini değiştiriyor. Oyunda bu tarz bir çok seçim mevcut.

Oyunun senaryosuna daha fazla girmek istemiyorum çünkü Treyarch ve Raven Software hikaye modunda yine iyi iş çıkarmış bu zevkten mahrum kalmanızı önermiyorum. Oyunu almak programınızda yoksa oyunun hikayesini izlemenizi tavsiye ediyorum. En çok beğendiğim ortam ise Miami oldu.

Oyunu oynarken kendimi bir Miami Vice aktörü gibi hissettim. Oteller araçlar her şey çok iyiydi zaten görsellerden şikayet etmek yapımcılara büyük haksızlık olur. Senaryo moduna ayrı bir puan vericek olsam 10 üzerinden 9 verirdim. Haydi biraz başka konulardan konuşalım.

Multiplayer

Black Ops Cold War ‘da betaya oranla silahlarda olan dengesizlik büyük bir ölçüde giderilmiş. Uzun mesafeli silahlar beta’da olması gereken çok daha güçlüydü, Tam sürüm ile keskin nişancı tüfeklerinin (Marksman Rifle) ve dürbünlü tüfeklerin (Sniper Rifle) gücü olması gereken hale gelmiş.

Keskin nişancı tüfekleri, bir kafadan vuruş veya üst gövde mermisi düştüğünde artık tek bir atışla öldürülüyor. Silahlar artık sınıfına göre daha dengeli olduğunu söyleyebiliriz. Oyuna gelmiş olan bazı modlarda injure sistemini gereksiz bulduğumu söylemeliyim. Bu kadar hızlı oynanan bir oyunda vurulduğu için yere düşen oyuncuları tekrardan ayağa kaldırabiliyoruz.

Bu durumda bir süre sonra her vurduğunuzu birde yerde vurmanızı istiyor. Oyunda bir beğenmediğim olay çok az multiplayer modu var. Call Of Duty: Modern Warfare ile kıyaslanamaz dahi, öyle bir fark var arada. Ben geliştiricilerin yerinde olsam MW’nin oturmuş olan Multiplayer modlarının hepsini getirerek çeşitliliği arttırırdım.

Oyunun haritaları özellikle Miami, Armada ve Satellite haritasını çok beğendim. Miami haritası tam Miami Vice temasında çok keyifli bir harita hem yakın mesafe çatışmalarına olanak sağlıyor, hem de uzak mesafelerden rakiplerinizi vurabiliyorsunuz. Armada haritası oyunun büyük ihtimal en iyi haritası olacaktır.

Haritada hem denizde hem gemide yakın çatışmalara girebiliyoruz. Gemiden gemiye iplerden kayarak geçmek, botlardaki rakipleri güverteden vurmak harika hissettiriyor. Satellite ise kum tepelerinden oluşan bir çöl haritası kayalara çıkarak, hendeklere girerek oynamak çok keyifli.

1980’lerin başındaki Soğuk Savaş dönemine geçen oyunumuzda haritalar oyuna damgasına vuracak gibi gözüküyor. Ek olarak, Nuketown, Firing Range, Jungle ve Summit dahil olmak üzere birçok klasik  Black Ops haritasının Cold War ile geri döneceği söyleniyor. Oyunda birçok yeni mod mevcut; VIP Koruma modu ve Assault Combined Arms modu ilk dikkatimi çeken modlar oldu.

VIP modunda injure sistemi de mevcut, bu modda amacımız VIP olan kişiyi güvenli bölgeye taşıyarak oyunu kazanmaya çalışıyorsunuz. Assault Combined Arms modu ise Modern Warfare’da ki Ground War’a benziyor. Bu oyunda 12 kişilik takımlarda geniş ölçekli bir bayrak kapma modu olarak nitelendirebiliriz. Oyun modlarının hepsi daha açık değil umarım 10v10 Domination modu Cold War’da yer alır.

Cold War’da Miami ve Moskova 6v6 mücadeleler için çok büyük olduğunu söylemeliyim. Oynarken bazen oyunun bitmesi için ulaşılması gereken skora ulaşamadığı başıma birçok kez geldi. Bu haritaların elden geçmesi veya sadece 10v10 modlarda olması gerekiyor. Modern Warfare’ı yaklaşık 2000 saat oynadım, bu durumu burada da yaşandı ama bu sorunu Treyarch o haritaların küçük versiyonunu 6v6 modlara getirerek çözdü. Benzer çözümleri Cold War’da da göreceğimize eminim.

Call Of Duty: Black Ops Cold War Tüm Haritalar

  1. Armada (6v6 – 12v12)
  2. Cartel (6v6 – 12v12)
  3. Checkmate (6v6)
  4. Crossroads (6v6 – 12v12)
  5. Garrison (6v6)
  6. Miami (6v6)
  7. Moscow (6v6)
  8. Satellite (6v6)
  9. Nuketown ’84 (Kasım 24)
  10. Alpine (Fireteam)
  11. Ruka (Fireteam)
  12. Die Maschine (Zombi)
  13. Dead Ops Arcade 3 (Zombi)

Wildcard, Perk Ve Silahlar

Call of Duty: Black Ops Cold War’da bulunan tüm kesinleşmiş Wildcard’lar burada. Joker karakterler, COD Cold War’da sınıfınıza fayda sağlayan bir yükleme seçeneğidir.

Wildcard

Perk 1

Perk 2

Perk 3

Call Of Duty: Black Ops Cold War Tüm Silahlar

Modern Warfare’ın silah yapısına çok alışkın birisi olarak seksenlerin silahlarını yavaş buluyorum. Eski silahlara bir şekilde alışabiliyorsunuz ancak bazı bombaların fırlatma süreleri çok uzun buluyorum.

Beta incelemisinde dediğim gibi en yakın sürede bombaların fırlatma sürelerinin mantıklı şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Oyundan silah sayısını çok az buldum. Battle Pass sistemi çok yakın zamanda oyuna gelecek. Battle Pass ile her sezon oyuna en az iki silah dahil olacaktır.

Saldırı Tüfekleri (Assault Rifle)

Hafif Makineli Tüfek (Sub Machine Guns)

Nişancı Tüfekleri (Marksman Rifles)

Makineli Tüfekler (Light Machine Guns)

Dürbünlü Tüfekler (Sniper Rifles)

Pompalı Tüfekler (Shotguns)

Tabancalar (Pistols)

Roket Atarlar (Launchers)

Zombi Modu

Call Of Duty: Black Ops Cold War inceleme için en çok zevk aldığım en çok beğendiğim noktaya geldik. İlk olarak 2008 yılında Call Of Duty: World At War oyununda tanıştığımız hayatta kalma amaçlı zombi modu geri döndü! Bir Black Ops klasiği olan zombi modu tekrardan bizler ile olmuş oldu.

Zombi Modu oyuncular tarafından en çok istenen mod olduğu çok aşikardı. Tabi ki geliştiriciler de bunun farkındaydı ve bunu Cold War sakladılar. Bu modun Cold War’da gelmesinin başlıca sebebi hem multiplayer için sizlere aktardığım sığlık zombi ile kapatılıyor.

Eski zombilere göre burada biraz daha fantastik içerikler söz konusu portallar, paralel evrenler söz konusu. Tabi ki insta kill gibi süper güçlerin olduğu bir fantastik moddan gerçekçilik beklemiyorum ama biraz aşırıya kaçıldığı görüşündeyim. Nazi zombileri kafasını uçurmak, gittikçe her dalgada oyunun zorlaşması, silahları, zırhları güçlendirmek tek kelime ile HARİKA.

Zombi modu eskiden olduğu gibi 4 kişi oynayabiliyoruz. Maalesef iki kontrolcü ile split screen desteği yine yok.

Oyuna başladığınızda elinizde basit bir silah ile başlıyorsunuz. Oyuna başladıktan sonra zombiler dalga dalga  geliyor. Her seviye atlandığında zombiler dahada güçleniyor. Öldürdüğümüz zombilerden bir oyun içi para geliyor, bu gelen para ile silah alma bölgelerinden daha güçlü silahlar alabiliyorsunuz.

Para karşılığında tek yeni bölgeler açarak oyunda daha fazla para toplamaya bilirsiniz. Yeni açtığınız bölgelerde perkler satın alarak gücünüz güç katmalısınız zira zombiler 20. dalgada sonra çok güçleniyor. Bir süre sonra zırhınızı güçlendirme imkanı buluyorsunuz. Anlayacağınız zombi modu baştan sona macera dolu bir deneyim sunuyor. Özellikle yakın arkadaşlarınız ile oynamanın zevki paha biçilmez.

Oyunda henüz iki tane zombi haritası var. Bu sayı yükselecektir ama maksimum iki adet yükselmesini bekliyorum. Oyundaki iki haritada Die Maschine ve Dead Ops Arcade 3 gayet detaylı ve güzel yapılmış çok beğendiğimi söylemeliyim.

Sesler Ve Müzikler

İlk Black Ops oyununda olduğu Cold War’da da bir barda başlıyoruz, burada da oyunun temasına yakışan bir müzik bizi alıp götürüyor. Oyunda 60’lar, 70’ler ve 80’ler temalı müzikler ise bizi o dönemin müziklerini empoze ediyor. Oyunun neredeyse her noktasında seksenlerden bir müzik duyabiliyoruz.

Oyunun içerisinde yer alan müzikleri zaten yapan isim alanın en iyilerinden birisi olarak kabul edilen “Jack Wall”.  Cold War’da da ünlü müzisyen etkisini açık bir şekilde göstermiş. Oyunda kullanılan bütün müziklere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Karar ve Sıkıntılar

Treyarch ve Raven Software birlikteliği geliştirilen Call Of Duty: Black Ops Cold War FPS severlerin yine favorisi olacak gibi gözüküyor. Call Of Duty: Black Ops Cold War’i multiplayer modunu bir kenara koyarsak, hikaye modu ve zombi modu çok iyi olmuş.

FPS oyunları arasında en çok satan oyun serisi olan Call Of Duty yine en çok satan FPS oyunu olacaktır. Oyunun multiplayer modunu eksik buldum haritalar güzel olsada silah ve oyun modu sayısı az bunların acil şekilde elden geçmesi gerekiyor. Oyunda nadir oyun hatalarıyla karşılaştım yapay zeka çok bekleyince tekrara düşebiliyor.

Oyunun genel olarak temasını beğendim. Oyunun arayüzü bile soğuk savaşın ortamını bizlere hissettiriyor. Bu oyunu almak için iki sebep görüyorum; İlk olarak oyunun hikayesinin iyi plananmış bir senaryo ile işlenmesi.

Sadece Türkiye’de bir bölüm yer aldığı için değil, soğuk savaş Call Of Duty serilerinin genlerine çok uygun. Hikayede soğuk savaş ilmek ilmek işlenmiş. İkinci sebep ise kesinlikle zombi modu. Oyuna en çok zevk katan mod olduğunu çok net özellikle arkadaşlarınız ile oynayabileceğiniz zevkli bir mod olmuş. Bir diğer sıkıntı ise oyunun fiyatı olduğunu söylemeliyim.

Oyunun standart sürümü 599 TL, İki nesilde de oynayabileceğiniz cross-gen sürümü 669 TL ve Ultimate sürüm ise 799 TL fiyat etiketine sahip. Oyunun fiyatı olması gerekenden yüksek maalesef.


Peki siz Call Of Duty: Cold War Black Ops İnceleme hakkında ne düşünüyorsunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

İnceleme

Call Of Duty: Black Ops Cold War

8 Puan

Call Of Duty: Black Ops Cold War bizlere neler sunuyor? Satın almaya değer mi? Seriye ne gibi yenilikler katıyor?

ARTILAR

  • Atmosfer
  • Ses & Müzik
  • Zombi! Zombi! Zombi!
  • Hikaye

EKSİLER

  • Modern Warfare'ın Gerisinde Kalmış...
  • Multiplayer

Editörün Puanı

  • Puan 8
Exit mobile version