Bir Dönemin Sonu: Switch Emülatörü Yuzu Kapanıyor

Her şey buraya kadarmış...

2018 yılında geliştirilmesine başlanan Switch emülatörü Yuzu, on ay sonra yayınlanmıştı. Dün ise yaklaşık beş buçuk yıllık faaliyetin ardından, fişi çekiliyor. Detaylar haberimizde.


İlginizi Çekebilir: Nintendo ve Sony El Ele Verdi: The Legend of Zelda Filmi Geliyor!


Bahsi geçen olay, geçtiğimiz hafta Nintendo firmasının açtığı dava ile başladı. Öyle ki emülatörün korsanlığı devasa çapta kolaylaştırdığı iddia edilmişti. Mesela The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Yuzu sayesinden bir milyondan fazla yasadığı şekilde indirilmişti. Hatta çoğu korsan yazılım sitesi de oyunun Yuzu ile oynanabildiğini belirtmişlerdi.

Switch Emülatörü Yuzu ile Vedalaşıyoruz

Geçtiğimiz hafta sonunda Switch emülatörü Yuzu geliştiricisi Tropic Haze, yasal hizmet avukatı tutacağını ve altmış gün içerisinde Nintendo davasına geri dönüş yapacağını duyurmuştu. Ne var ki yeni başvuruya göre iki tarafın uzlaşmaya gitmiş iken, geliştirici Tropical Haze de Nintendo firmasına verdiği zarara karşılık 2.4 milyon Dolar ödemeyi kabul etti.

Nintendo ve Sony El Ele Verdi The Legend of Zelda Filmi Geliyor!

Yuzu içinde veya Yuzu emülatörünün herhangi bir kaynak kodunda veya özelliklerinde halka arzı, temin etmeyi, pazarlamayı, reklamı, teşvik etmeyi, satmayı, test etmeyi, ev sahipliği yapmayı, klonlamayı, dağıtımı veya başka türlü ticaret yapmayı önleyen ihtiyati tedbir kararı da verildi. Ayrıca Nintendo’nun teknik koruma önlemlerini önleyen diğer yazılımlar ve cihazlar da bu kapsama dahil olacak. Diğer bir deyişle, 3DS emülatörü Citra da sizlere ömür demek oluyor.

Yuzu emülatörünün kapatılmasına ek olarak, Tropic Haze, internet sitesi alan adlarını bırakması, elinde bulundurduğu fiziksel önleme cihazlarını teslim etmesi ve yaratıcılarının da gelecekte benzer Nintendo emülatörleri geliştirmemek yeni şirketler kurmama ve ortaklıklar yapmama konusunda hemfikir olmaları da gerekiyor.

Exit mobile version