AMD’nin Yeni İşlemcisi Ekran Kartsız Crysis Çalıştırıyor

Hatırlar mısınız o Crysis çalıştıramadığınız günleri?

AMD’nin yeni işlemcisi geçtiğimiz hafta piyasaya sürülmüştü. 64 çekirdekli AMD Threadripper 3990X, müthiş gücüyle dikkatleri çekmişti. Kısa süre önce piyasaya sürülen işlemci ekran kartsız Crysis çalıştırmasıyla gündemin ilk sırasına oturdu.

Bütün hikayeye başlamadan önce AMD’nin yeni işlemcisinin ekran kartsız Crysis çalıştırmak gibi işler için üretilmediğini hatırlatalım. Hatta işlemcinin ilk amacı video oyunlarında dahi kullanılmak değil; güçlü işlemcinin asıl amacı profesyonel işlerin ve girişimlerin devasa hesaplamalarını yapabilmek. PCWorld tarafından yapılan haberde de işlemcinin bu tarz işler için daha iyi performanslar verdiği gösterilmişti.

Çıktığı ilk gün hız aşırtma denemeleriyle Intel’in 10 bin dolarlık işlemcilerini geride bırakan AMD Threadripper 3990X, 4 bin dolar fiyat etiketiyle piyasaya sürülmüştü. Genellikle profesyonel iş dünyasına hitap etsine karşın işlemcinin oyunlarda da beklenmedik sonuçlar verdiği, küçük bir videoyla gösterildi.

Ekran kartsız Crysis nasıl oynandı?

Yayınladığı ilginç videolarla dikkatleri çeken Linus Tech Tips, bu sefer Crysis ve AMD’yi bir araya getirdi. Ekran kartı bağlı olmayan bir sistemde Crysis gibi güçlü sistemler isteyen bir oyunun çalışıp çalışmayacağını görmek isteyen Youtuber, sonuca ulaştı.

Herhangi bir ekran kartı olmadan AMD Threadripper 3990X, hem CPU’nun hem de GPU’nun yapabildiği işlemleri aynı anda yaparak, oyunu çalıştırdı.

Ekran kartlarının fiyatlarının giderek yükseldiği bu dönemde, işlemcilerin tek başına bu işi gerçekleştirebileceklerini göstermesi açısında, yayınlanan video oldukça ilginç oldu.


İlginizi çekebilir: 2020’nin en zor oyunları


Crysis nasıl bir oyun?

3 Türk kardeşin Almanya’da kurduğu Crytek tarafından geliştirilen Crysis, aslında bir oyun motorunun en yüksek performansını göstermesi açısından tasarlanmıştı. 2007 yılında piyasaya sürülen oyun, CryEngine adı verilen bir oyun motoru üzerinde yapılmıştı.

O yıllarda gören herkesi büyülemeyi başaran Crysis, çıkışının üzerinden 13 yıl geçmiş olmasına karşın yüksek grafikleriyle dikkat çekiyordu. Grafiklerinin yanı sıra başarılı oynanışı ve hikayesiyle de çok sevilen yapım, unutulmazlar arasına girmişti.

Çıktığı yıllarda Türkçe dublajlı nadir oyunlardan biri olması münasebetiyle Türkiye’deki oyuncuları etkilemeyi başaran yapım, ülkemizde çok sevilmişti. Buna rağmen hayvani grafikleri sebebiyle oyunu oynamak ya da en yüksek ayarlarını görmek her zaman mümkün olmuyordu. Kimi zaman internet cafeler sadece Crysis’i görmek isteyenlerle doluyordu. O günlerden işlemciyle Crysis oynanılan anlara gelmemiz ise gerçekten ilginç.

Exit mobile version