AMD Radeon 6000 Serisi Ekran Kartları NVIDIA’ya Meydan Okuyor

AMD Radeon 6000 serisi ile Nvidia RTX 3000 serisine meydan okuyor...

AMD Radeon 6000 serisi ekran kartları gün yüzüne çıktı. Ryzen serisi işlemcileriyle Intel’in işlerine çomak sokan AMD, Intel’den sonra Nvidia’yı hedef aldı ve NVIDIA’nın RTX 3000 serisi ekran kartlarına meydan okudu. Bundan sadece 8 yıl önce batacak gözüyle bakılan AMD yani Advanced Micro Devices şirketi, göreve gelen CEO’su Lisa Su’nun vizyonu ile muhteşem bir geri dönüş yaptı. 2012 yılında AMD’nin Intel ve NVIDIA gibi iki farklı alanda at koşturan devlere kafa tutabileceğini kim düşünürdü?


İlginizi Çekebilir: AMD’nin Yeni İşlemcisi Ekran Kartsız Crysis Çalıştırıyor


NVIDIA’nın RTX 3000 serisi kartları yurtdışında peynir ekmek gibi satmaya başladı bile. Hatta bu sebepten dolayı çoğu satış noktasındaki stok sıkıntılarına yetişebilmekte zorlanıyorlar. 28 Ekim itibarıyla Radeon 6000 serisi kartlarını kullanıcıların beğenisine sunan AMD de bu alanda elinin armut toplamadığını herkese göstermiş oldu.

AMD Radeon 6000 NVIDIA

AMD Radeon 6000 Serisi Ekran Kartları İddialı Başladı

Bunu açıklayabilmek için öncelikle işin teknik tarafına yüzeysel de olsa bir bakış atmak gerekiyor. AMD, Radeon 5000 serisi kartlarında kullandığı 7 nanometrelik işlemci mimarisini 6000 serisi kartlarına aynen taşımış olsa da yeni kart serisinin AMD Radeon RX 5700 XT kartına oranla iki kat daha iyi performans gösterdiğini iddia ediyor. AMD’yi tercih eden fakat ekran kartlarının ısınma ve fazla güç kullanmasından mustarip oyunculara müjde olacak bir gelişme de var. AMD’nin iddiasına göre 6000 serisi kartlar güç tüketme konusunda 5000 serisi kartlara oranla %50 daha iyi performans gösteriyor. AMD bu konuda kartlarının özellikle maksimum verimlilik amacı güdülerek tasarlandığını belirtti.

Oyuncular tarafından coşkuyla karşılanan Nvidia RTX 3000 serisi kartlar PC kasalarında boy gösterdikçe kartların aşırı güç tükettiği dile getirilmişti. Bu yüzden dengeli bir performans göstermediğiyle ilgili şikâyetler de Reddit gibi mecralarda boy göstermeye başlamıştı. Teknoloji alanında ürettiği tarafsız ve ilginç içeriklerle tanınan Linus Tech Tips, RTX 3090 SLI (tek PC’de iki ekran kartı) ile kurduğu bilgisayarı konu alan YouTube videosunda aniden artan yüksek güç tüketimi yüzünden bilgisayardaki güç kaynağının zaman zaman bilgisayarı güvenlik amacıyla kapattığına dikkat çekti.  Nvidia cephesinde sular henüz durulmamışken AMD’den gelen bu hamlenin satışları ve tüketici tercihlerini nasıl etkileyeceğini önümüzdeki dönem gösterecek.

AMD Radeon 6000 serisi özellikleri

Ayrıca, AMD’nin yeni çıkarttığı ekran kartı serisi de tıpkı PlayStation 5 ve Xbox Series X konsollarındaki gibi RDNA 2 grafik mimarisine sahip. Yani konsollar yaygınlaştıkça AMD’nin yeni ekran kartlarından beklememiz gereken performansın aşağı yukarı nasıl bir şey olduğunu da göreceğiz.

AMD’nin yeni canavar ekran kartı serisi tek bir tıkla hız aşırtma imkânı sunan “Rage Mode” ve AMD Smart Access Memory özelliklerini de beraberinde getirecek. Smart Access Memory özelliği özel olarak 500 serisi anakartlar (X570, B550 ve A520 dahil) ve AMD Ryzen 5000 işlemcileriyle çalışarak işlemcinin doğrudan ekran kartı belleğine erişmesini sağlıyor. Böylece görüntü oluşturma sırasında yaşanan gecikme büyük oranda azalıyor. Rage Mode ise doğrudan AMD’nin sunduğu kolay hız aşırtma özelliği ve performansı %13’e kadar arttırabiliyor. Firma, genel itibarıyla bu iki özelliğin oyun performansını ciddi oranda arttıracağını vaat ediyor.

Şahsen, dev şirketlerin mücadeleyi kızıştırması ve birbirini daha iyi, daha uygun fiyatlı, daha yenilikçi ürünler çıkartmaya zorlamasının tüketici olan bizler için her zaman iyi bir şey olduğu kanısındayım. Bakalım Nvidia, AMD’de cephesinden gelen bu atağı Intel gibi görmezden mi gelecek? Yoksa yepyeni teknolojiler ve tüketicinin cebine göz kırpan fiyatlarla rekabeti iyice kızıştıracak mı? Umarız ikinci ihtimal gerçekleşir ve devler tepişirken biz kendi köşemizde patlamış mısırımızı yiyip onları izlerken cüzdanlarımızı da hazırda bekletiriz.

Exit mobile version