Adını Siz Koyun: Sony PlayStation

Yılanın başı belli...

PlayStation modelleri özel oyunları ile ön plana çıkıyor ve açıkçası bunu gayet başarılı bir satış stratejisi ile yönetiyorlar. Yönetiyorlardı… Buna karşın son zamanlarda birkaç özel oyunun bilgisayarlara da çıkacağını öğrendik. Üstelik bu oyunların aslında platformun temel taşlarını oluşturduğunu söyleyebiliriz. Peki Sony ne yapmaya çalışıyor? Adını siz koyun: Sony PlayStation.


İlginizi Çekebilir: Bıktık Bu Adamdan! Oyun Gündemi #15


Dijital Darbenin En Büyük Öncüsü

Bunu kemik kitleye yapılan bir darbe olarak değerlendirebilir miyiz? Dolandırıcılık?

Hideo Kojima’nın Sony ile ortaklık kurması ve ilk projesinin duyurulmasıyla resmi PS Blog sayfasında oyun exclusive listesinde yer almıyordu. Bu durum direkt akıllara PC’ye de geleceği dedikodularını çıkardı ve sızıntılarla da bu doğrulanmış oldu. Kojima’nın birinci parti konumunda bulunmaması zaten ihtimalleri güçlendiren etkenler arasında yer alıyordu.

Buna ek Kojima 4 yıl önce, Death Stranding ismi daha ortada yokken yaptığı bir açıklamada “PlayStation 4 için isimsiz bir oyun geliştirdiğini ve bu oyunun PlayStation 4’ten sonra PC’ye de çıkmasını planladığını” söylemişti. Bu iki bilgiyi birleştirince de durum açık bir şekilde çözüme kavuşuyor.

Peki ya Horizon Zero Dawn? Days Gone? Yakın gelecekte çıkacak olan Uncharted 4?! Şirketin daha öncesinde yaptığı açıklamalarda bunun aslında bir tanıtım kampanyasının parçası olduğunu duymuştuk. Yani şirket, bazı oyunları diğer platformlara da yayınlayarak diğer oyuncuların bir anlamda neler kaçırdığını görmelerini istiyor.

Aldanmayın! Bu, eski oyunlar için bir miktar kabul edilebilir olsa da geçtiğimiz günler sızan bir listede bazı yeni oyunlara yönelik söylentilerin de yer aldığını görüyoruz. Üstelik, listenin gün geçtikçe artığını da göz önüne almamız gerekiyor. Konsolların en büyük kozu her zaman özel oyunlar olmuştur. Bu kozu Sony’nin kendi elleriyle saf dışı bırakması aç gözlülükten başka bir şey olamaz.

Gelelim yılanın başına. Jim Ryan. Bazı PlayStation hayranları, Sony Interactive Entertainment patronu Jim Ryan’ın stratejisi konusunda endişeli. Ve bu anlaşılabilir bir durum. Şirketin en hevesli destekçilerinin çoğu PlayStation 5’e 500$ veya daha fazla para harcadı. Birçok tüketici haklı olarak paralarının karşılığını almakla ilgileniyor. Abonelik sistemi PlayStation Plus, ilkel yapısıyla ayakta kalmaya çalışan bir sistem. Her ay verilen oyunların değeri ortada.

Rakibi Microsoft, Game Pass ile ülkemizde de birçok oyuncunun yüzü güldürmeyi başarıyor. Bu noktada Ryan’a daha önce sorular yöneltildi ancak ”bekleyin” demekten öteye gidebilmiş değil. Epic Games’ten hisse satın alması ve bütçeyi PC tarafına harcıyor oluşu şimdiden birçok kullanıcıyı kızdırmış durumda. Indie geliştiricilere verilen değer de ortada.

Sony kısa bir süre önce Japan Studios’u kapatma kararı aldı. Ape Escape ve Gravity Rush gibi klasiklerden sorumlu olan ekip artık aramızda değil. Ryan Avrupa’da PlayStation’ı yönetmeye devam ederken, şirket Guerrilla Cambridge ve Evolutions Studios’u da kapatma kararı aldı. Sizce bu başarılı bir stratejinin meyvesi midir?

Adını siz koyun. Sony PlayStation? Sony Pla#PCstation?

Peki ya siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Exit mobile version