Activision Blizzard Satın Alımı Zora Girebilir! FTC, Microsoft’u Dava Etti

Peki şimdi ne olacak?

Activision Blizzard Satın Alımı Zora Girebilir! FTC, Microsoft'u Dava Etti

Görünüşe göre Activision Blizzard satın alımı, aşılması gereken büyük bir engel ile karşı karşıya. Rekabet kuruluşlarından FTC, Microsoft tarafına dava açtı. Detaylar haberimizde.


İlginizi Çekebilir: Call of Duty Oyunları Switch İçin de Gelecek!


Bu yılın başlarında Microsoft tarafından düğmeye basılan Activision Blizzard alımı, yıl boyunca devam etmişti. Gerek rekabet kurumlarının, gerekse de Sony tarafından rekabet açısından duyduğu endişe ile zorlu bir süreçten geçmekte olan alım için Amerika menşeli yazılım devi de elindeki kartları birer birer oynamaya devam ediyor. Japon teknoloji devine sunulan on yıllık Call of Duty teklifinin ardından, Nintendo tarafına sunulan benzer bir teklifin sonunda anlaşmaya varılmıştı. Hatta Steam için de Call of Duty oyunlarının mağazaya gelecek oluşu yönünde bir taahhüt verilmişti.

Activision Blizzard Satın Alımı Büyük Bir Engelle Karşı Karşıya

Rekabet kurumlarının incelemeleri devam ederken, Microsoft da her bir tarafı ikna etmesinin gerektiğini biliyor elbette. Ne var ki yakın bir zaman önce yaşanan sürpriz bir gelişme, Microsoft için bir hayli kötü bir haber oldu. Çünkü rekabet kurumlarından FTC tarafından bir dava açılıdı.

Yayınlanan basın bildirisinde FTC, Xbox tarafının, önemli video oyunu markalarının kontrolünü eline geçirdikten sonra, rakiplerinin popüler içeriklere erişimini engelleyerek veya azaltarak yüksek performanslı konsolların ve abonelik servislerinin rekabetine zarar vereceği yönünde bir görüş bildirmiş. Öyle ki Activision Blizzard şirketinin Call of Duty, World of Warcraft, Diablo ve Overwatch gibi markalar ile dünya genelinde yüz elli milyonu aşkın kişiye ulaştığını ve bahsi geçen markaların tüm platformlar genelinde yayınlandığını belirten FTC, satın alım tamamlandığında bu durumun değişebileceğini de sözlerine ekliyor. Yani fiyatlandırma, kalite veya oyuncu deneyimine etki etme, özel içerik bağlamında rekabetin baltalanabileceği düşünülüyor. Bu nedenle de satın alımın engellenmesini sağlamaya çalışıyor.

Bu noktada örnek olarak da ZeniMax Media satın alımı örnek gösterilmiş. Bildiğiniz gibi 2021 yılının Mart ayında tamamlanan satın alım sonrasında, Redfall ve Starfield gibi oyunların PC ve Xbox konsollarına özel olarak çıkacağı ve PlayStation kullanıcılarının mahrum kalacağı belirtilmişti. Haliyle benzer bir durumun, başta Call of Duty olmak üzere Activision Blizzard oyunları için de gerçekleşebileceği konusundaki düşünce bir hayli güçlü.

Şu an için bu davanın satın alım için ne anlama geleceği belirsizliğini koruyor. Öte yandan kararın akabinde Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Microsoft başkanı Brad Smith, Activision Blizzard satın alımının rekabeti genişleteceğine ve oyuncular ve oyun geliştiricileri için daha fazla fırsat doğuracağına inanmaya devam ettiğini belirtti.

Bakalım bu davanın ardından gelişmeler ne yönde olacak. Çok yakından takipte olacak ve en kısa sürede sizlere ulaştıracağız.

Exit mobile version