Steam iade sistemi suistimali, bağımsız geliştiricilerin zarar etmesine neden oluyor. Geliştiriciler, Valve şirketine çağrıda bulundular. Detaylar haberimizde sizi bekliyor.
İlginizi Çekebilir: Steam Donanım ve Yazılım İstatistikleri (Haziran 2026)
Bildiğiniz gibi Steam mağazasında alıp da beğenmediğiniz bir oyunu iade edebilir ve paranızı geri alabilirsiniz. Ne var ki bunun için iki kriteri karşılamanız gerekiyor. İlki iki saatten fazla oynamamış, diğeri ise iki haftayı geçirmemiş olmak. Neticede her oyun kusursuz veya beklediğimiz şekilde çıkmayabiliyor. Haliyle performans sorunları ve teknik hatalar dolayısı ile oynanamaz haldeki bir oyunu “Belki günün birinde düzelir…” düşüncesi ile kütüphanenizde tutmayı istemezsiniz. Hele de yüksek meblağ ödemişseniz.
Steam İade Sistemi Suistimali, Geliştiricilere Zarar Ettiriyor
Elbette bazı oyunların hikayesi iki saati bulmayabiliyor. Mesela What Remains of Edith Finch gibi bir oyunu bir buçuk saatte tamamlayabiliyorsunuz. Haliyle de bu, oyunu tamamlamış olsanız dahi iade hakkınızı kaybetmemiş olmanız anlamına geliyor. Diğer bir deyişle, bedavaya oynamak gibi bir şansınız var.
Yakın bir zaman önce X üzerinden bir paylaşımda bulunan Paddle Paddle Paddle isimli bir oyunun geliştiricisi Zoroarts, pek çok oyuncunun oyununu bir buçuk saatte tamamladığını ve iade talebinde bulunduğunu söylüyor. Bu noktada ilginç olan detaylar ise şimdiye kadar yazılan incelemelerin % 89 kadarından olumlu yorum alınması. Son incelemelerin ise % 93 kadarı olumlu olarak görünüyor.
This should not be possible @Steam
Would be cool if you could finally do something about your refund policy… Got dozens of reviews like that and 21% refund rate even though the Reviews are 90% very positive…
Thats over 55,000 Refunds btw… pic.twitter.com/fSiuHjGRnD
— Zoroarts 🦈 Paddle Paddle Paddle OUT NOW (@Zoroarts) July 5, 2026
Zoroarts, olumlu yorumlara rağmen iade talebi oranının % 21 olduğunu ve bunun da 55 binden fazlasına tekabül ettiğini söylüyor. Bu durum elbette hem geliştirici ve hem de yayıncı tarafında büyük bir şaşkınlık yarattı.
Elbette bunun gibi fazlaca örnek var ve geliştiriciler, Valve şirketine iade politikasının suistimal edilmemesi için kural değişikliğine gitmesi konusunda talepte bulundular.
Yani bu noktada alınabilecek en mantıklı karar bir tanesi, iki saatlik oynanış gereksinimini bir saate düşürmek veya oyunun hikayesine göre dinamik olarak belirlemek veya başarım listesinden oyunun tamamlanıp tamamlanmadığının kontrol edilmesi gibi görünüyor. Pek tabii ki oynanış süresini takip etmek, uygulaması zor bir adım olabilir ama denetim sürecinin sıkı tutulması gerekiyor.
Bakalım Valve bu konuda nasıl bir geri dönüş sağlayacak ve nasıl bir çözüm bulacak. Ya da bulacak mı? Gelişmeleri takipte olacağız.





